"Липсва компетентна оценка за въздействието и последствията за работещите в сектора и за държавата при отпадането на дерогацията спрямо руския петрол"

"Дерогацията се превърна в разменна монета при преследването на партийни и корпоративни интереси."

Това посочват в своя декларация от Синдиката на българските нефтохимици, работещи в предприятието по повод последните събития около нефтохима, а именно - заявката на ГЕРБ и ДПС, че ще внесат искане за незабавно отпадане на гласуваното малко по-рано в парламента решение "Лукойл" да продължи да преработва руски нефт до 1 октомври 2024 г. и дерогацията ще спре да е в сила в 7-дневен срок. Няма да направят това, зако рафинерията изплати 1,5 милиарда лева на държавата.

Против незабавното отпадане са от "Продължаваме промяната-Демократична България", като предупреждават, че за снабдяване с неруска суровина е нужно около месец.

"Дерогацията за преработване на руски нефт и делът на съхраняваните запаси на нефт и нефтопродукти в страната се превърнаха в разменна монета при преследването на партийни и корпоративни интереси. Гореописаното поражда съществен риск от загуба на работните ни места и гаранции за дългосрочна заетост на българските нефтохимици. Въпреки многократните обръщения на Синдиката на българските нефтохимици към политически партии и държавни институции, гласът ни не беше чут. Това доведе до повишаване на социалното напрежение и пораждане на несигурност сред работещите и техните семейства", пишат от синдиката в декларацията си.

От там допълват, че работещите в сектора ще отстояват правото си да упражняват професията на нефтохимика. 

След проведено закрито заседание вчера организацията обяви пред журналисти, че в бургаската нефтена рафинерия работят около 5000 души, а ако рафинерията спре да работи, всички ще останат без работа. 

"Размотаването на дерогацията като пешка, като средство за рекет срещу нашия работодател, притеснява работниците. Затова и молбата ни е към абсолютно всички, които са свързани с тази тема - да спрат да развяват дерогацията като пешка и да я местят наляво и надясно", каза президентът на Синдиката на българските нефтохимици Павлин Ваковски.

Според експертите на организацията, отмяната на дерогацията за руския петрол ще доведе до повишаване на цените на горивата у нас. 

БТА припомня, че преди месец Синдикатът на българските нефтохимици "Лукойл" разпространи отворено писмо до институциите, в което предупреди, че отпадането на дерогацията ще повиши цените на горивата в България, а това от своя страна ще доведе и до по-висока инфлация. 

Плащаме си

В друга позиция "Лукойл Нефтохим Бургас" обяви, че плаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове и изцяло изпълнява задълженията си към бюджета на Република България. Твърдения за обратното не отговарят на истината и накърняват доброто име на компанията, допълват.

"Във връзка с прозвучалите в национален ефир измислени твърдения на отделни политици, заявяваме, че дружеството е изплатило изцяло дължимия корпоративен данък и временна солидарна вноска за 2022 г., като продължава да плаща авансово и двата вида задължения за 2023 г. в съответствие с българското законодателство. Установено е добро оперативно взаимодействие с органите на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" и всички законно дължими плащания се извършват в срок. Дружеството си запазва правото да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни средства", посочват от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

БТА припомня, че с последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане от октомври т.г. около 60 на сто от свръхпечалбите на "Лукойл България" трябва да влязат в държавната хазна до 31 декември 2023 г. А в началото на тази седмица от пресслужбата на Министерски съвет обявиха, че предложението, събраните средства от свръхпечалбите на "Лукойл България“ да бъдат използвани като компенсации за намаляване на цената на горивата, може да се окаже наказуемо от Европейската комисия.