Санитарят от пазарджишката болница Григор Димов, който запаши военния министър Тодор Тагарев, отива на съд.

Това става ясно от съобщение на Районна прокуратура.

През юли Димов особено "интелигентно" написал от личния си профил на министъра: 

"Ще мреш като куче, предател. "Слава Украйна" ли? Като куче, без история, ще мреш. Нов Народен съд идва и ако мислиш, че ще се отървеш, жестоко си се излъгал." 

После се сетил да го изтрие, което обаче - за негова изнанеда - не попречи на разследващите да стигнат до него буквално за часове.

Сега обвинението е по члена за закана за убийство, която би могла да "възбуди основателен страх за осъществяването му".

Покрай историята стана видно кои действия на Тагарев вбесяват част от политическия спектър и след случая в профилите на "Възраждане" се вдигна истинска вълна за подкрепа на санитаря, която го изкарваше герой (нищо че е осъждан). През това време се показваше второ негово съобщение - според партийците по-миролюбиво, но не и това със заплахите.

От парламента Костадин Костадинов лично заплаши, че "ще направим всичко необходимо, за да разберем къде се намира, и ще търсим сметка от престъпниците, които управляват държавата".

На 4 юли Софийският районен съд пусна Димов, без да налага арест, по очевидни причини - човекът едва ли би могъл да се укрие и няма опасност да извърши друго престъпление. Самият извършител рязко удари на "задна", като се оправда, че никого нямало да убива.

На фона на това Костадин Костадинов (който според официалната му биография е завършил право, освен че е доктор на науките на БАН, б.р.) написа

Той е вече на свобода.

Прокуратурата се е отказала да обжалва.

Заедно можем всичко!

... явно, без да прави разлика между мярка за неотклонение и присъда.

А дали прокуратурата се е "отказала" - става ясно от днешното й прессъобщение:

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу мъж, отправил закана с убийство спрямо министър

Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт спрямо 39-годишен мъж за закана с убийство, отправена към министър от правителството на Република България.

На 04.07.2023 г. в гр. София обвиняемият Г.Д. се заканил с убийство на действащ министър, като му изпратил заплашително съобщение на личния му профил в социална мрежа в интернет.

По случая беше образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3 вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели, направени са експертизи и е установено, че профилът в социалната мрежа, от който е изпратена заканата, е създаден и използван от обвиняемия Г.Д.

Предстои делото срещу Г.Д. да продължи в Софийски районен съд.