И в Русе кметът няма да бъде избран на първи тур. Очертава се балотаж между БСП и ГЕРБ, макар че второто място е силно оспорвано.

Досегашният кмет Пенчо Милков, издигнат от местна коалиция „БСП за България“, води с 29,8% . Следван е от Иван Иванов - ГЕРБ с 16,5%. Заявилите, че ще гласуват за Искрен Веселинов от местната коалиция „България за регионите“ (Веселинов е добре познат претендент за кметското място от предни избори, на които се е явявал от ВМРО) са 14,4%. Рена Стефанова - ПП-ДБ – 13,2%. Следват Борислав Българинов - Съюз на свободните демократи – 6,7%. Златан Златанов от „Възраждане“ е с 3,4% и накрая - Анатоли Станев от ИТН – 3,1%.

Това показват данните от експресно проучване на "Алфа рисърч". То е проведено в периода 16 – 20 октомври  2023 г. по поръчка на bTV. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местните избори 2023 г. в община Русе. Анкетирани са 500 души. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез онлайн анкета.

От проучването се вижда, че борба ще има за второто място и засега остава неясно кой ще е на балотаж с досегашния кмет.

Твърдо решилите да гласуват на местния вот в Русе са между 40-46%. 

„Има една разлика между мажоритарните кандидати и между партийната тежест, защото ако погледнем нагласите за общински съвет три партии се очертават с равни позиции. Това са ГЕРБ, БСП, „Продължаваме промяната“, веднага след това идват с равни позиции „Възраждане“ и „България на регионите“, където е ВМРО. Партийната тежест има по-различна структура“, коментира социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

Най-големите проблеми според жителите на Русе

Чистота на въздуха - 79%
Чистота на гарда, сметосъбиране и сметоизвозване - 61%
Улици и тротоари - 53%

Привличане на инвестиции и създаване на модерна икономика - 52%
Задържане на младите - 48%
Борба с корупцията - 37%