"Възраждане" категорично отказват да дадат необходимите три екземпляра с оригинални подписи за внасяне на вота преди изборите. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Атанас Зафиров на пресконференция в централата на БСП във връзка с обявения от левицата вот на недоверие за провал на правителството в областта на националната сигурност и отбраната.

Още с анонсирането на нашето намерение получихме уверение от "Възраждане" и "Има такъв народ", че ще получим подкрепа за вота, припомни той. Зафиров посочи, че са приели окончателен текст с мотивите, който е бил одобрен и от двете политически сили. 

"Има такъв народ" са съгласни веднага да внесем тези мотиви и да инициираме такъв вот в Народното събрание, но от "Възраждане" получихме отказ с мотив, че по време на кампанията не бива да се прави такъв вот.

"И тук възниква съвсем логичният въпрос защо тогава по време на кампания те предложиха вот на недоверие, който беше подкрепен от БСП, в сектор Енергетика", коментира Зафиров.

Той посочи, че от "Възраждане" са получили само един екземпляр с подписи в подкрепа на вота, при необходими три такива екземпляра, за да бъдат внесени в Народното събрание. "Тук става ясно, че имаме една само декларативна подкрепа, а всъщност практически отказ от такава и проява на някакви други тънки политически сметки", коментира Зафиров.

"С отказа си да подкрепят вота, който има реални шансове да бъде успешен, на практика "Възраждане" пазят правителството и му дават шанс с всеки изминал ден да вреди на българските национални интереси, като задълбочава разделението и кризите в българското общество", каза той.  

БСП продължава да стои зад това наше намерение и при събиране на необходимите подписи, тъй като нашите подписи и тези на "Има такъв народ" не са достатъчни, сме готови веднага да го внесем, допълни Зафиров.

За да се внесе вот на недоверие трябва да бъдат събрани поне 48 подописа. БСП има само 23 депутати, а "Има такъв народ" - 11. "Възраждане" има 37 депутати.

От партия „Възраждане“ потвърдиха, че ще подкрепят вота на недоверие, иницииран от „БСП за България“. Изявлението направи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев в Бургас, цитиран от БТА. 

"Опитват се да стъпят на раменете на "Възраждане" да ги забележи някой, но така или иначе вотът на недоверие, вкаран от тях, ние ще го подкрепим", заяви в отговор на БСП заместник-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев. Нещо повече -  ние имаме аргументи, че трябва да се реализира и трябва да има оставка на правителството, добави той.

Ганев каза, че по искане на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов е било уточнено внасянето да стане веднага след 29 октомври. В понеделник трябваше да внесем вота на недоверие, защото от БСП искаха да стане бързо, обясни той. Ние казахме, че няма никакъв проблем - на 30-ти като го внесем, в седмицата точно преди балотажите ще има дебати и гласуване, посочи заместник-председателят на „Възраждане“ и допълни, че лидерът на БСП Корнелия Нинова се е съгласила на това нещо.

От „Възраждане“ не можем да разберем какъв е проблемът - вътрешнопартиен, че тя иска едно, поема едни ангажименти, съгласява се с д-р Костадинов, а в момента другата част от ръководството на БСП прави пък коренно противоположното, коментира Цончо Ганев.