Европейската комисия потвърди, че проверява газовата сделка между „Булгаргаз“ и „Боташ“.

Новината бе потвърдена от говорителката Леа Зубер в отговор на въпрос на Клуб Z.

“Комисията следи много отблизо този въпрос и сме в контакт с компетентните органи и заинтересованите страни. Нашата роля е да гарантираме изпълнението на европейските регулаторни стандарти на вътрешния енергиен пазар. В случай на индикации за неизпълнение, включително на възможно нарушение на антимонополните правила на ЕС няма да се поколебаем да предприемем съответните действия“, каза тя.

По-рано и "Булгаргаз" потвърди информацията, че Европейската комисия проверява нейни договори около доставките на природен газ, но не посочва кои конкретно.

"Във връзка с медийни публикации, "Булгаргаз" информира, че дружеството е получило въпроси от Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия относно доставките на природен газ до България. Изследваният период обхваща последните няколко години, а поисканата информация е насочена към отношенията с доставчици и партньори и подробности за доставките.

"Булгаргаз" подготвя и ще предостави информацията в договорения с ЕК срок. Дружеството поддържа редовен контакт с Комисията и периодично ѝ оказва съдействие по различни въпроси от неговата компетентност", посочиха в съобщение до медиите от дружеството.

Както Клуб Z писа, Европейската комисия разследва сделка, позволяваща на българския газов оператор да получи достъп до газови доставки през Турция на фона на въпроси за възможни нарушения на правилата за конкуренция на ЕС. Новината дойде от портала I.C.I.S, който се позовава на писмо, изпратено по-рано този месец от Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕС, с което се иска от "Булгаргаз" да изпрати изчерпателен списък с документи, включително информация, свързана със споразуменията за доставка с турския оператор и резервации на капацитет на турско-българската граница.

Поискана е и информация за договори, вече сключени и такива в процес на договаряне, според които "Булгаргаз" може да действа като изключителен дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

Накратко: проверката е заради опасенията, че "Булгаргаз" може да се окаже единствената базирана в ЕС компания с достъп до природен газ през турската инфраструктура и потенциално действаща като посредник за газ от Турция до региона, пише I.C.I.S.

Очевидно е, че става въпрос за споразумението с турската държавна компания "Боташ" за доставката на природен газ, подписано от последния служебен кабинет на президента Румен Радев за срок от 13 години.

Когато споразумението беше обявено за първи път през януари, Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения относно възможни нарушения на правилата на конкуренцията, припомня порталът. Федерацията предупреди за това, че се пречи на други компании, работещи в региона, да навлязат на турския пазар.

Брюксел оценява таксите за транзит на руски газ към Сърбия и Унгария

Европейската комисия оценява въведените от България транзитни такси за Сърбия и Унгария за руски природен газ, заяви говорителят на ЕК Улоф Гил.

„Ние оценяваме и обсъждаме с българските власти тези наскоро въведени мерки. Мога да добавя, че политиката на санкции към Русия е очертана, преразгледана и приета на ниво ЕС, както е от началото на руската агресия срещу Украйна. И ЕС трябва да остане единен в подкрепата си за Украйна“, каза той в отговор на журналистически въпрос.

Решението бе публикувано в „Държавен вестник“ преди седмица. То оскъпява природния газ за Сърбия и Унгария с 20 лева на мегаватчас. Премиерът Николай Денков заяви, че България има пълното право да наложи тази такса.