МВР ще създаде всички условия, за да може гражданите да упражнят правото си на вот. МВР е установило всички рискови секции на базата на техен вътрешен анализ и са установени всички лица, които влият на изборния процес.

Това каза тази сутрин в интервю пред бТВ главният секретар на МВР Живко Коцев.

Той допълни, че вътрешното ведомство 10-ина дни преди изборите е реагирало на 467 сигнала за изборни нарушения.

Най-много сигнали за нарушения идват от област Бургас, област Варна и след това София-област. Схемите за купуване на гласове са едни и същи. Броят на образуваните досъдебни производства е 73, допълни шефът от МВР (за предприетите тази сутрин действия в Монтанско - вижте по-долу, бел. ред).

По повод заплахите в училища с бомби, които стават серийни преди вота, Коцев каза, че те се изпращат от мейли, които не са от България. Не се открива и връзка с руски хакери.

Имаме сериозни насоки, знаем източника и мястото, работим с чуждите партньори изключително добре, добави той.

Имаме процедура в МВР, която ясно и категорично определя реда и мерките за това как трябва да се действа при такива случаи, посочи комисар Живко Коцев. Много е важно, когато се получи такъв сигнал, да не се създава стрес и паника при извеждането на деца или посетители, каза той. 

За атентатите срещу Алексей Петров и Иван Гешев

Жената, която бе простреляна при убийството на бизнесмена Алексей Петров, се възстановява. Оказва ѝ се психологическа помощ. Тя е разпитана няколко пъти.

Дала е достатъчно данни за описанието на извършителя и за неговото поведение по време на стрелбата, каза още Коцев.

На въпрос къде е извършителят той заяви, че предположенията са много – възможно е да е у нас, но е възможно и да не напуснал България.

„Убийството на Алексей Петров е предумишлено, много добре организирано. Той е с много сериозен бекграунд и в момента продължаваме да изследваме различни етапи от неговия живот“, каза Живко Коцев.

По повод атентата с бомба срещу Иван Гешев - докато бе главен прокурор, Живко Коцев обясни, че се работи активно с прокуратурата и с Европол. По това разследване обаче не можел да даде абсолютно никаква информация.

За Газа

Той заяви още, че към днешна дата няма заплаха за националната сигурност.

Оценили сме всички рискове, както в международен аспект, така и в страната, отбеляза той. 

За момента конфликтът е относително локален, той се развива на територията на ивицата Газа, ако конфликтът се разрасне и развие в Близкия Изток, едва тогава можем да очакваме засилен мигрантски натиск, прогнозира главният секретар на МВР. 

Проверки в Монтанско - по колко души "живеят" на един адрес

Полицаи проверят населените места в Монтанско за регистрирани по настоящ адрес. Разпореждането е на областния управител на Монтана, съобщава БНР днес.

Ивайло Антонов е издал заповед за извършване на проверки в населените места в областта с увеличаване на желаещите да гласуват на местните избори на 29 октомври по настоящ адрес. В региона това са 37 селища, като единствено в община Вълчедръм няма регистрация по настоящ адрес.

От днес във всяко едно от тези места полицаи ще посетя адресите, посочени при регистрацията, съобщи Антонов.

"Да видим дали конкретен имот е обитаем, дали има живущи в него, кога са извършени регистрациите. Извадили сме от служба ГРАО всички конкретни адреси, които, така да се каже светват в червено в системата. Били са 0 на един адрес, сега са 6 или 7 човека. Това ще бъде проверено на място от полицейските служители", обясни той. 

Областният управител на Монтана е поставил срок от три дни за приключване на проверките. 

"И се надявам, ако констатираме нередности, да бъде извършена дерегистрацията дни преди изборите, за да може да минат честно и спокойно", допълни областният управител. 

По данни на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в област Монтана най-значително е увеличението на населението в селата Сливовик, Киселево, Долна Рикса, Кобиляк, Горно Озирово и Горна Лука.