Само 7 български евродепутати осъдиха атаката на „Хамас“ в резолюция, призоваваща за елиминирането на организацията и за хуманитарна пауза на сраженията.

Това показа справка на поименния вот на резолюцията, приета днес с 500 гласа „за“, 21 „против“ и 22 „възържал се“.

Текстът е подкрепен от Александър Йорданов, Андрей Ковачев и Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП), Иво Христов от БСП и групата на социалистите (СиД), Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и „консерваторите“ Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО.

Останалите 10 български представители не са участвали в гласуването.

ЕП осъди терористичните нападения на „Хамас“ срещу Израел, като същевременно изрази сериозна загриженост във връзка с влошаващото се хуманитарното положение в Ивицата Газа. Евродепутатите заявяват подкрепата си за Израел и народа му и подчертават че терористичната организация „Хамас“ трябва да бъде елиминирана.

Същевременно обаче всички действия на Израел трябва стриктно да спазват международното хуманитарно право.

Има опасност атаките на „Хамас“ и израелската реакция да доведат до цикъл на все-по голямо насилие в региона. Поради това членовете на евродепутатите призовават за хуманитарна пауза на сраженията и подчертават, че нападенията срещу цивилни лица, включително служители на ООН, медицински работници и журналисти, както и срещу гражданска инфраструктура, са сериозно нарушение на международното право.

В резолюцията се изразява се изразява своята дълбока скръб за загубата на стотици невинни човешки животи и ранените при неотдавнашния взрив в епископалната болница „Ал Ахли“ в Газа. Евродепутатите настояват за независимо разследване съгласно международното право, което да установи дали е било умишлено нападение и военно престъпление. И ако е така, извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност.

Сериозна загриженост предизвиква хуманитарното положение в ивицата Газа. ЕП призовава международната общност да продължи да увеличи предоставянето на хуманитарна помощ за цивилното население в тази зона. Те призовават Египет и Израел да си сътрудничат с нея за създаване на хуманитарни коридори към Газа.
Разследване на ролята н Иран, Катар и Русия

Резолюцията осъжда подкрепата на Иран за „Хамас“ и други терористични групи в Ивицата Газа. Евродепутатите отново призовават за включване на целия Корпус на гвардейците на ислямската революция и ливанската групировка „Хизбула“ в списъка на ЕС на терористичните групи. Те настояват и за щателно разследване на ролята на Иран, и на държави като Катар и Русия във финансирането и подкрепата на тероризма в региона.

Подкрепа на договореното решение за две държави

Подчертавайки необходимостта от незабавно възобновяване на мирния процес, резолюцията потвърждава непоколебимата си подкрепа за договорено двудържавно решение въз основа на границите от 1967 г. с две суверенни, демократични държави, които съществуват една до друга в условия на мир и гарантирана сигурност. Йерусалим трябва да е столица и на двете държави.

Опасения заради нарастващия антисемитизъм

ЕП изразява загрижеността си от увеличаването на антисемитски изказвания, митинги и нападения, насочени срещу еврейското население от началото на терористичните нападения на „Хамас“. Той призовава Европейската комисия и държавите членки да предприемат всички подходящи мерки, за да гарантират безопасността на гражданите от еврейски произход.