И в Плевен се очертава балотаж. Дългогодишният кмет на града Георг Спартански, явяващ се като независим кандидат, взема 31 на сто от гласовете. Доста по-назад са лекарят Валентин Христов, издигнат от ГЕРБ, с 13 на сто, и съдията Чавдар Попов, също независим, който получава 11 на сто.

Множество независими кандидати за кмет, без силно партийно присъствие, множество формации в бъдещия общински съвет се очертава след 

Това сочат данни от експресно регионално проучване на „Маркет линкс", проведено сред 400 имащи право на глас в община Плевен, по поръчка на bTV в периода 11-15 октомври и по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

„Твърдо решилите да гласуват са 56 процента, което е значително по-високо от 45-те процента на последните местни избори. Очакваме по-висока избирателна активност. Ще има балотаж", коментира в четвъртък сутрин по бТВ Добромир Живков от "Маркет линкс". 

Данните за електоралните нагласи сред кандидат-кметовете са:

Георг Спартански, независим кандидат - 31%

Валентин Христов, ГЕРБ - 13,1%

Чавдар Попов, независим кандидат - 11,3%

Наталия Цанева, ПП-ДБ - 8,2%

Александър Николов, „Алтернатива на гражданите“ - 4,8%

Данаил Раденцов „Възраждане“ - 3,8%

„По-шарена е картината от обичайно. Има повече интрига в битката за кметското място. Има и голям брой партии, които се състезават за влизане в общинския съвет. Не би било изненада да видим доста фрагментиран съвет с дори до 7 политически сили в него“, допълни социологът.

Ето кои са най-големите проблеми според жителите на Плевен:

54% от анкетираните посочват, че това са улиците и тротоарите, а 46% - новите работни места. Като основен проблем 34% посочват чисотата в града, въздуха и водите, а 32% - задържането на младите. Борба с корупцията посочват 31% от анкетираните, а добро управление и прозрачност - 25%.