Изборите в София ще са оспорвани и с неясен край. Това е изводът от проучването на агенция "Медиана" 10 дни преди местните избори.

Според данните на първи тур Васил Терзиев ще получи 24,8%, Ваня Григорова  - 22,2%, Антон Хекимян - 21.4%, Деян Николов  - 13.4%, Вили Лилков - 7,2%,  Ивайло Вълчев - 5,4%.

В общинския съвет ПП-ДБ-Спаси София получава 26,7%. ГЕРБ-СДС - 26,1, БСП - 16,8%, Възраждане 16,4%, Има такъв народ 5.6%, Синя София 4%, 

56% са решили за кого ще гласуват за кмет, а 44% все още не са.

На балотаж Васил Терзиев срещу Ваня Григорова резултатът ще е 50.8% срещу 49.2%.

На втори тур Антон Хекимян би взел 50.7%, а Ваня Григорова - 49,3%

Ако балотажът е Терзиев срещу Хекимян, то резултатите ще са 52,6% срещу 47,4%

В изследването са участвали 710 човека. То е представително за пълнолетното население на София и в проведено в периода 10-17 октомври 2023 г.  Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Изводите от изследването са, че десет дни преди кметските избори в София неизвестните се увеличават. Въпреки че първи започна своята предизборна кампания, Васил Терзиев бързо е догонен от двама основни конкурента – Ваня Григорова и Антон Хекимян.

В момента тримата са на незначителна дистанция (от порядъка на двайсет хиляди гласа), като следва да се има предвид, че близо 120 000 човека (една четвърт) от вероятните избиратели все още не са определили твърдо своите предпочитания.

При това положение дори и четвъртият (Деян Николов) и петият (Вили Лилков) запазват своите шансове. Колебаещите си и все още нерешили представляват огромна маса и могат да обърнат изборите. В София може да се очаква относително висока изборна активност на кметските избори – около 500-550 хиляди избиратели ще застанат пред урните.

Не може да се каже същото за избора на общински съветници – близо 30% от заявилите, че ще гласуват за кмет казват, че няма да гласуват с партийните листи за общински съветници. Засега, данните показват, че дори и да загубят кметските избори ПП-ДБ-"Спаси София" и ГЕРБ-СДС биха могли да сформират "сглобка" (да получат мнозинство) в общинския съвет на столицата. 

Без съмнение изборите за кмет на София ще се решат на балотаж като най-вероятните двойки са три: Терзиев срещу Григорова;  Терзиев срещу Хекимян; Григорова срещу Хекимян.

На втори тур, Васил Терзиев може да разчита на много малко гласове от гласувалите за Антон Хекимян. Хекимян не може да разчита на втори тур на гласовете на Терзиев.

Ваня Григорова може да разчита на гласовете дадени за Деян Николов („Възраждане“) и част от тези на другите кандидати , но не и на прилив от страна на гласувалите за Антон Хекимян или Васил Терзиев.