"Ние спряхме тази процедура, следва да я възобновим."

С тези думи Гергана Мутафова - една от тези, чиито глас очевидно се слуша в останалата "без пълководец" Прокурорска колегия на ВСС, даде да се разбере, че днес ще бъде назначена Даниела Талева. Така съдийката става адхок прокурор във ВКП с една цел - да разследва сигнал срещу и.ф. главния Борислав Сарафов.

Тя бе избрана по метода на случайното разпределение да разследва Сарафов - по един от множеството сигнали, които постъпиха срещу Иван Гешев и срещу него - в качеството му на зам.-главен.

Конкретно срещу тогавашния директор на НСлС Сарафов единият сигнал е свързан с придобити от близки и роднини на Борислав Сарафов имоти, друг е свързан с досъдебното производство срещу Петьо Петров и още двама души, което беше образувано от Софийската районна прокуратура за принуда, но наскоро беше прекратено от СГП.

Има и друг сигнал, подаден от сдружение „Боец“, с твърдения за извършени престъпления от и.ф. главния прокурор, но не е посочено за какво точно става дума.

Това обаче бе в началото на лятото (7 юли), а Прокурорската колегия (която в момента се състои от 9 души), досега тупаше топката. Днес с 6 гласа, буквално на ръба на кворума, за минути въпросът се реши.

Все пак не мина и без "закачка": Мутафова намекна, че говорила и с колеги и че "за съжаление, законът нищо не казва" какво става с делата на съдия Талева, които текат в съдебна зала, или тези, по които се е произнесла с решение, но няма изготвени мотиви.

"По мое мнение с назначаването й за прокурор във ВКП тя загубва в момента качеството на съдия и следва те (всичките й дела! - б.р.) да почнат да се гледат отначало", произнесе се Мутафова.

Спорад справка, цитирана от правния сайт "Лекс", делата са общо 17: 12 наказателни дела от общ характер, три, по които Талева е произнесла присъди и се чакат мотиви и две въззивни НОХД, обявени за решаване.

Иначе цялото заседание на колегията продължи 16 минути.

Междувременно днес от справка на ВКС стана ясно, че сигналите, които пристигат срещу главен прокурор или негов заместник (а в случая има и такива среща "двама или дори трима бивши главни прокурори), вече са 56. Десетки от тях са подадени от две лица - Момчил Д. и Станьо Т.

А ето и официалното съобщение от пресцентъра на Съвета:

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ НАЗНАЧИ СЪДИЯ ДАНИЕЛА ТАЛЕВА НА ДЛЪЖНОСТ „ПРОКУРОР“ ВЪВ ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с шест гласа „за“ назначи, на основание чл. 30, ал 5, т. 21 от ЗСВ, Даниела Талева – Софийски градски съд (СГС), определена по реда на чл. 112, ал. 6 от ЗСВ, на длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура, която да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор  или заместник на главния прокурор, считано от датата на вземане на решението.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Даниела Талева встъпва в длъжност като съдия в СГС, наказателна колегия на 25.01.2016 г., където правораздава и към момента.