След ремонт на ремонта на ремонта на Закона за съдебната власт (ЗСВ), който стана обект и на президентско вето, депутатите приеха днес поправка, с която на практика задължиха прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) най-сетне да назначи прокурор, който да разследва Борислав Сарафов, изпълняващ длъжността обвинител номер едно в момента.

Съдия Даниела Талева, която правораздава в Софийския градски съд, бе избрана чрез системата за случайно разпределение на делата за адхок прокурор, който да разследва Сарафов по постъпили срещу него сигнали. Това се случи на 7 юли и с избора ѝ на практика се задейства дълго чаканият и приет от втория опит (при първия ГЕРБ и ДПС бламираха) механизъм за разследване на Главния.

Задейства се обаче само на хартия, защото за тези два месеца прокурорската колегия така и не я назначи, каквото е формалното изискване на закона. Преди лятната си ваканция кадровиците дебатираха на няколко пъти въпроса, като все намираха повод да отложат задължението си и накрая измислиха: има пропуск в ЗСВ - казусът, по който се задейства новият механизъм, бил преписка срещу Сарафов не в качеството му сега на и.д. главен прокурор, а на заместник. Затова парламентът трябвало да поправи текстовете си.

А конкретният текст е: "(чл. 30, ал. 5 т. 21) прокурорската колегия назначава съдия, определен по реда на чл. 112, ал. 6, на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор". ВСС обаче реши да не взима предвид следния текст от НПК (чл. 411з) - "разпоредбите на тази глава се прилагат за престъпления от общ характер, извършени от заместник на главния прокурор" .

Вместо това прати писмо до Народното събрание, че има непълнота в чл. 30 и затова не може да назначи Талева. Така в последния ден на миналия парламентарен сезон от ПП-ДБ внесоха поправката, като след "престъпления, извършени от главния прокурор" добавиха "или от заместник-главния прокурор".

Така на практика прокурорската колегия на ВСС вече няма да има основания да шиканира процеса и ще трябва да назначи разледващата Сарафов прокурорка веднага след обнародването на поправките.

Редом с това обаче днес се прие все пак предложение, което "пипа" системата за разпределение на делата.

Както Клуб Z писа, случайно или не, в деня, в който на случаен принцип чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), бе избрана адхок прокурорката, в деловодството на Народното събрание се появи законопроект за изменение на прясно въведения механизъм за търсене на ефективна отговорност на обвинител номер едно и заместниците му. С проекта, подписан от представители на ГЕРБ,ПП-ДБ и ДПС, се въвеждаше чисто нова система по избора, като изрично бе посочено, че това не трябва да е ЕИСС. Това разгневи съдиите и постави под съмнение обективността на ЕИСС и породи въпроса какво налага една система за гражданите и отделна само за Главния. Но не само - под съмнение и може ли да бъде оспорен направеният вече избор на Талева.

Тези брожения, както и наложеното президентско вето и по този въпрос, преодоляно без и дума дебат, принуди ПП-ДБ да коригира текста като записа, че органите на съдебната власт "използват единна система за разпределение на делата". Но тук не става въппрос за ЕИСС, а за чисто нова система, като така и не стана ясно какво налага въвеждането ѝ. Още повече, че сегашната е изградена с европари и трябва да се експлоатира поне пет години.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обаче заподозря: за да можело Божидар Божанов (ИТ специалист, бивш министър на е-управлението, депутат от ПП-ДБ) да уреди близки фирми - "едно добро облагодетелстване на кръговете около него".

"ЕИСС си работи и никой не е казал, че не работи, щото ако не работи, се поставя под съмнение разпределението на делата. За какво е нова система?" - попита днес при краткия дебат Йорданов.

"Има няколко системи за случайно разпределение. Това роене повишава риска някоя от тях да не работи, както трябва - да е подвластна на някакви действия, вътрешни, външни. Затова е важно централизирането" - отвърна Божанов.

Измененията днес минаха с гласовете на "Продължаваме промяната-Демократична България" като вносители, ГЕРБ и ДПС.