Американският президент Джо Байдън пристигна в Израел. На летището в Тел Авив той бе посрещнат от премиера на страната Бенямин Нетаняху. Очаква се по време на визитата държавният глава на САЩ да изрази солидарност с израелските граждани, както и да зададе "трудни въпроси" (по думите на говорителя на съвета по национална сигурност на Белия дом Джон Кърби).

Демократът зае произраелска позиция след атаките на "Хамас" на 7 октомври. Той определи издевателствата на групировката като най-смъртоносното нападение срещу еврейския народ от Холокоста насам и подчерта, че Израел има право да се защитава. Байдън ще настоява да получи актуална информация от израелските военни за тяхната стратегия и темпото на операциите им, когато се срещне с Нетаняху и неговия военен кабинет, обясни по-рано Кърби. Израел се подготвя за сухопътна офанзива в Газа и американският държавен глава иска да научи повече за целите и плановете за следващите дни и седмици, добави говорителят.

"Той ще зададе някои трудни въпроси – ще ги зададе като приятел, като истински приятел на Израел, но ще им зададе някои въпроси", посочи Кърби.

Байдън се надява да получи повече информация за усилията да се локализират и освободят заложници, взети по време на атаките, част от които се смята, че са американски граждани (от 7 октомври досега са убити 31 американци, 13 са в неизвестност). 

Демократът обеща да окаже подкрепа на Израел във войната му срещу "Хамас". Очаква се той да поиска от Конгреса по-късно тази седмица да одобри допълнителна военна помощ за американския съюзник в Близкия изток.

Междувременно планираната среща на Байдън в Йордания с нейния крал Абдула, египетския президент Абдел-Фатах ал Сиси и палестинския президент Махмуд Абас беше отменена в последния момент, предаде Асошиейтед прес. Йорданският вицепремиер и външен министър Айман ал Сафади, цитиран от агенцията, каза, че такава среща "не би могла да спре войната сега". Тя бе отменена броени часове след бомбардировката на болницата в Газа "Ал Ахли", при която загинаха стотици цивилни. "Хамас" обвинява Израел за нападението, докато от правителството на Нетаняху посочиха за отговорна военната фракция "Ислямски джихад".

Байдън подкрепи версията на израелските власти.

"Бях дълбоко натъжен и шокиран от експлозията в болницата в Газа. И въз основа на това, което видях, изглежда, че това е извършено от противниковата страна", заяви американският президент, след като кацна в близкоизточната страна.

Израел: Хуманитарна помощ ще има в южната част на Газа

Израелските военни днес заявиха, че хуманитарна помощ ще бъде предоставена на палестинците, които бягат от град Газа на юг, но не дадоха подробности за това дали и как тази помощ ще влезе в анклава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Израел призовава цивилните да се придвижат на юг, за да са в безопасност, тъй като нанася удари по северните и централните райони на ивицата Газа като част от контраофанзивата срещу "Хамас", която може да прерасне в сухопътна операция.

В ново предупреждение за евакуация, публикувано онлайн, израелската армия призова жителите на град Газа да напуснат, като заявиха, че е налице "хуманитарна зона" с налична помощ в Ал Маваси, на 28 км надолу по крайбрежието.