Министерският съвет одобри Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти, съобщи на брифинг министърът на спорта Димитър Илиев.

Чрез програмата ще могат да се реновират бази, които са държавна и общинска собственост, както и да се изградят нови.

По думите на Илиев разликата идва от това, че няма да се раздават средства само по субективни фактори, определи от министъра, а оценката ще се извършва на база ясни и прозрачни критерии. Това е методика за брой жители, брой спортуващи деца, брой училища и университети и брой спортни клубове в областта.

Участниците в програмата ще покажат ангажираност, като осигурят собствен или привлечен капитал в размер на 50%, което ще оптимизира модела на публичните вложения като акцентът е върху споделянето на участието, обясни спортният министър. Той обясни, че средствата в програма са в размер на 10 млн. лв., като след съфинансирането ще се достигне реализация на 20 млн. лв.

Вчера Илиев проведе работна среща с представители на федерациите на олимпийските спортове. Бяха обсъдени програмите за финансово подпомагане през 2024 г. Целта е да се акцентира върху олимпийската подготовка на спортистите с квоти, както и на тези с реални възможности за участие в Париж 2024, посочи министърът.

Той потвърди изнесената вчера информация, че средствата за подготовка на елитните ни спортисти ще бъдат увеличени с 27%, а за треньорите - с 15%. Спортистите с квоти досега са получавали лични средства в размер на 3000 лева, а от другата година сумата ще бъде 3800 лв.

Спортният министър съобщи още, че утре му предстои среща с представители на федерациите от неолимпийските спортове - за тяхното финасиране. Целта е до края на този месец програмите да са готови, а спортистите и федерациите да пуснат своите проекти за участие.

Още от 1 януари те ще разполагат с необходимите средства за подготовка през 2024 г., увери министър Илиев.