Случаите с изгаряне на Корана в Швеция и отношението към палестинците са причина за атентата в Брюксел.

Това става ясно от разпространено онлайн видео. В него тунизиецът Абдесалем Ласуед обяснява действията си и възхвалява терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД). Той бе ранен тази сутрин при престрелка с полицията и по-късно почина.

Двамата убити и раненият от Ласуед са шведи, на възраст между 60 и 70 години. Това потвърдиха и белгийските, и шведските власти. Нападението срещу тях бе извършено малко преди мача между националните отбори на двете страни в Брюксел. Заради атаката двубоят бе прекратен.

Властите в Белгия понижиха нивото на терористична заплаха от максималната четвърта на трета степен. Това обяви премиерът Александър де Кро след извънредно заседание на Националния съвет за сигурност.

Ласуед пристигнал в Белгия през ноември 2019 г. и подал молба за убежище. През октомври 2020 г. то било отхвърлено и на арабина било наредено да напусне страната. Той обаче така и не се подчинил. Малко по-късно обаче властите в Белгия извадили името му от националния регистър. Де Кро заяви по-рано, че не разбира как човек, на когото е било заповядано да напусне страната, не е бил проследен.

Белгийски медии разпространиха данни, според които на година Брюксел издава над 25 000 решения за изгонване на чужденци. ОТ тях обаче се изпълняват само около 6000, т.е. повече от 4 пъти по-малко. От изпълнените решения само в една десета от случаите напускането на страната е доброволно.

Няма данни Абдесалем Ласуед да принадлежи към терористична организация. Засега основната версия е, че терористът бил „вълк единак“.

Тунизиецът бил открит и обкръжен от полицията в кафене „Ал Хайма“ в квартал „Скаарбек“ след сигнал на очевидец. Съвсем наблизо се намира един от най-популярните български магазини в Брюксел.

Властите продължават да издирват евентуални съучастници на Ласуед. Съпругата му била разпитана и освободена. Тя изразила изненада от неговите действия.

Утре в Белгия ще пристигне шведският премиер Улф Кристершон. Заедно с Александър де Кро той ще почете паметта на убитите си сънародници.