Както анонсира миналата седмица, днес премиерът Николай Денков свиква Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Той трябва да изземе ролята на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който президентът Румен Радев системно отказва да свика, в т.ч. и след атаката на "Хамас" срещу Израел. Вместо това Радев измисли нова форма - "консултативна среща", в която не бяха поканени председателите на парламентарните групи, които иначе по закон участват в КСНС. 

В Народното събрание пък му отвърнаха на следващия ден с Председателски съвет, без да са поканени представители на "Дондуков" 2 - също интересна форма при положение, че ролята на Председателския съвет в НС е да се занимава с ежедневното функциониране на парламента, с дневния ред в зала, с конкретните закони.

Така миналата седмица след Председателския съвет, в който участва след "консултативната среща", премиерът обяви, че ще свика Съвета по сигурността във вторник. А съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков даде да се разбере, че този съвет трябва и сега, и в бъдеще да измести КСНС, като се аргументира и с това, че по Конституция националната сигурност и външната политика са в прерогативите на правителството, не на президента.

В Съвета по сигурността към МС по право влизат: министрите на вътрешните работи, отбраната, външните работи, финансите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателите на ДАНС и цивилното разузнаване (ДАР), директорът на военното разузнаване, началникът на НСО, секретарят на Съвета по сигурността, както и двама представители на президентството, определени изрично с указ на държавния глава. Той самият също може да участва лично, ако пожелае.

Съветът се председателства от министър-председателя, който ако реши, може да кани на заседание и председателя на парламента, председателите на парламентарни комисии, народни представители, други министри, както и ръководители на ведомства и други организации.

От съобщението на МС за предстоящото привечер заседание не става ясно кои са поканените днес.