"В никакъв случай не мога да кажа, че трябва да бъдем спокойни. Напротив - службите, МВР, трябва да имат изключителна бдителност. Ние имаме много общности тук, които се мразят, много трябва да сме внимателни. Имаме и атентат в Сарафово, още по-внимателни трябва да бъдем."

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обобщи в "лично мнение" като човек, който разбирал от тези неща (той е бивш главен секретар на МВР и бивш бодигард), провелата се днес "алтернативна среща" за кризата в Израел между шефовете на служби, премиера и представители на парламентарните групи, кръстена "Председателски съвет".

Както Клуб Z писа, вчера президентът Румен Радев свика "консултативна среща", за да избегне свикването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), в който по закон участват председателите на парламентарниите групи. Мотивът - нямал им доверие. На разговора на "Дондуков" 2 се отзоваха ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел. Отказа обаче председателят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ), както и МВР министърът и главният секретар на министерството - Калин Стоянов и Живко Коцев.

Това неиминуемо породи критични коментари - какви сигнали изпращат институциите към гражданите във времена на криза, като не могат да седнат на една маса, а си измислят несъществуващи формати, от които взаимно се изключват.

За Борисов, оказа се, Денков е виновен за това, че Румен Радев отказва да свика КСНС. 

"Въпросът не е към мен, а към тези, които ги организират (срещите). Денков, ако е имал желание да отидат партийни лидери, щеше да иска КСНС и да отидат партийни лидери", заяви Борисов. 

На напомнянето, че не зависи от него, Борисов се разсърди:

"От него зависи дали да участва, или не. Насила не го карат. Ако той е искал да отидат партийни лидери, щеше да го постави на Радев и да отидат партиите. Той отишъл сам."

Малко след Борисов говори и премиерът, който говори и вчера след "консултативната среща".

По важния въпрос - за това какви рискове пред страната идентифицират службите, Денков посочи, че в момента е увеличена охраната на ключови обекти - "там където се събират хора - гари, пристанища, летища".

"Непосредствена заплаха няма за България, с изключение на обекти, свързани с израелската държава, каквито са посолствата, синагогите, туристическите групи - там трябва да се внимава и всички страни в ЕС го правят" - допълни премиерът.

По думите му има риск и от бежанска вълна, който не трябва да се подценява, но такава не се очаква към България на този етап.

Деков бе вкаран в обяснителен режим по критиките на Борисов, че е бил снощи на "Дондуков" 2. Той смятал, че институциите трябва да работят заедно, затова отишъл. Преди това обаче казал на партийните лидери от формациите от мнозинството, че ще участва, макар да имало призиви за бойкот и от негова страна.

"Градусът беше намален вчера, затова отидох. Това не е среща на Николай Денков с Румен Радев, а среща премиер-президент", обобщи той.

На критиките на президентския секретар по сигурност и отбрана Димитър Стоянов в БНТ тази сутрин - че Денков е забранил на министъра на вътрешните работи и на главния секретар на МВР да участват, вторият отвърна:

"Форматът на тази среща не беше много ясен, ние с Мария Габриел можем да представляваме правителството", посочи тоой и допълни, че службите така и така са длъжни да дават информация и на кабинета. - "Аз не съм им разпоредил, казах им, че няма особена нужда от това да се явяват. Голяма част от времето беше посветено на техническото преоборудване на армията - какво ще прави министърът на вътрешните работи на тази дискусия."

Денков даде заявка, че ще свика идния вторник Съвета по сигурността към Министерския съвет. 

Малко по-късно през деня, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви при участие в БНТ, че това е форматът, който трябва да е водещ, защото и в Конституцията МС отговаря за сигурността на страната, като на практика може да замести КСНС.