Със сигурност ще има балотаж на местния вот във Варна - няма да има кандидат, който ще успее да спечели повече от 50% на първия тур.

Това сочат данните от проучване на "Маркет линкс", проведено сред 400 имащи право на глас в община Варна. То е проведено в периода 11-15 октомври и по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета и е по поръчка на бТВ за целите на дебатите, които медията организира между основните опоненти за кметските места в ключовите градове.

Водач в момента е настоящият кмет на града Иван Портних, който събира 26% от гласовете на тези, които са заявили твърдо, че ще гласуват.

Портних не се появи на днешния дебат.

Втори е кандидатът на "Възраждане" Коста Стоянов със 17% подкрепа.

Трети е Благомир Коцев от "Продължаваме промяната-Демократична България" - с подкрепа на 15 на сто от заявилите, че ще гласуват.

Четвърти е кандидатът на БСП Павел Раличков с 10% подкрепа.

Пети - Ивайло Костадинов от "Има такъв народ" с 2 на сто.

"Лидерството на Иван Портних не е толкова силно изявено, макар то да е обективно. Битката за второто място ще бъде осезаема и интересна, защото там има динамика. По време на кампанията позициите се разместват", коментира социологът Добромир Живков. - "Любопитното е, че разликата между втория и третия е в рамките на статистическата грешка, така че ще има интересна битка", допълни той.

По думите му има неочаквано висока избирателна активност - над 50 на сто. Обяснението за това е, че изборът на кандидати за варненци е значително по-широк, отколкото е имало на предишните избори.

Най-много - 43% от анкетираните са посочили, че очакват чистотата на въздуха и водите да се подобрят. 38% очакват борбата с корупцията да се подобри, а 36% очакват добро управление и прозрачност. 31на сто  смятат, че подобрението на състоянието на улиците и тротоарите е сред важните проблеми за решаване. 25% са избрали задържане на младите, а за повече нови работни места настояват 22 на сто.