Вандали са надраскали със спрей автомобили на доброволци от Украинския дом във Варна. По колите е имало надписи „Вън” и „Путин”. Потърпевшите са шокирани от случилото се.

Още по-показателно е, че за последните 2 дни регистрираните в полицията подобни случаи са 4, предаде Нова тв (естествено, вероятно има и необявени в МВР, б.р.).

Жената, чието МПС е оцапано - Мария, по професия е фризьорка и се занимава в момента с това - да прави безплатни прически на хората, независимо от мястото им на раждане, казаха нейни познати.

„Не знам кой може да постъпи по подобен начин. Преди няколко месеца ни бяха залепили руското знаме на сградата. Заплашвали са ни и със смс-и. Стигало се и до обири на апартаменти.

Притесняваме се от нови нападения”, заяви в ефира на Нова тв Евгения Волкова , председател на дома.

Тя изрази надежда, че "хубавите хора са повече от лошите" и че това са само "част от хората, а по-голямата част ни се усмихва".

"Ще измием колата, но душата ви ще остане същата - черна", обърна се към извършителите Волкова.

По-късно дойде и съобщение от прокуратурата - че води разследване по члена от НК за проповядване и подбуждане към омраза, основана на народност.

Ето и целия текст:

Районна прокуратура – Варна ръководи досъдебно производство по чл. 162, ал. 1 от НК за действия, проповядващи омраза, основана на народност, във връзка със случаи на надраскани със спрей леки автомобили на чужди граждани.

На 15 октомври 2023 година в ОД на МВР – Варна е подаден сигнал от украинска гражданка за това, че автомобилът й, паркиран пред жилищен блок в ж.к. „Чайка“ в града, е бил надраскан със спрей. По случая незабавно е започната проверка, като в хода на работата по нея били установени още три автомобила на украински граждани, които също са станали обект на подобно посегателство в периода от 14 до 15 октомври.

Образувано е досъдебно производство под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Варна. Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства около случаите продължава и към момента.