Още три отбора се класираха на Европейското първенство по футбол догодина - Испания, Шотландия и Турция. А Норвегия, със звезди като Ерлинг Холанд (най-вече) и Мартин Йодегор, отново няма да играе на финали на голям шампионат.

Така дотук от 24 отбора за Евро 2024 догодина, вече имаме седем участници - домакинът Германия (класира се автоматично), Белгия, Франция, Португалия и посочените по-горе три тима, подпечатали квотите си късно снощи.

Испания победи с 1:0 Норвегия като гост и си гарантира едно от първите две места в група "А". Единственото попадение в Осло бе дело на Гави в 49-ата минута. Преди почивката гол на Алваро Мората беше отменен заради засада.

Успехът на "Ла Роха" преди по германските терени и Шотландия. Двата отбора имат по 15 точки в гр. А, което ги прави недостижими. Норвежците са трети с 10 т., а до края на квалификациите им остава само един мач - гостуване в Глазгоу.

В гр. В тимът на Франция е с пълен актив от 18 т. от 6 мача. За второто място битка водят Гърция (12 т. от 6 мача) и Нидерландия (9 т. от 5 двубоя). Тази вечер от 21:45 ч южните ни съседи приемат отбора на Роналд Куман в сблъсък, който може да реши много.

Развръзката предстои и в гр. С, където Англия е начело с 13 т., следват Италия и Украйна по 10 т., Северна Македония - 7 т. Утре британците и "скуадра адзура" ще спорят на "Уембли", като те са с мач по-малко. Украйна гостува на Малта. До края Италия ще играе със Северна Македония, която й попречи да отиде на Световното в Катар. Има и символично гостуване на Украйна. 

Англия е с по-лека програма - домакинство на Малта и гостуване в Скопие.

Турция си осигури класиране от гр. D. "Полумесеците" разгромиха Латвия с 4:0 и събраха 16 т. два кръга преди края. Снощи Уелс затегна битката за второто място с победата си над Хърватия у дома. Хари Уилсън бе героят за домакините, вкарвайки и двата гола - в 47-ата и 60-ата минута. "Ватрените" намалиха чрез Марио Пашалич в 75-ата минута. Щурмът им в края на донесе поне точка.

Уелс и Хърватия са с по 10 т., Армения също има шансове - 7 т. На 18 ноември арменците приемат "драконите", а Хърватия гостува на Латвия. На 21 ноември са последните мачове: Хърватия - Армения и Уелс - Турция.

Много интересна е ситуацията и в гр. Е, където води Албания с 13 т., нататък следват Чехия - 11 т., Полша - 10 т., Молдова - 9 т.

Снощи Чехия измъкна 1:0 от Фарьорските о-ви, а Полша се препъна срещу Молдова у дома - 1:1, като дори догонваше. Утре вечер ще знаем повече за развръзката - срещите са Молдова - Албания и Полша - Чехия.

В гр. F Белгия вече мисли за Европейското с 16 т. от 6 мача. За второто място са противопоставени Австрия (13 т., 6 двубоя) и Швеция ( 6 т. от 5). Много е заложено тази вечер - австрийците могат да си осигурят класиране с победа срещу Азербайджан като гости. Шведите пък гостуват на Белгия.

Гр. G е "българската", като нашите са без шансове, единствената интрига е дали ще са последни (исторически негативен рекорд) или предпоследни. Първа е Унгария с 13 т., преследвана от Сърбия - 10 (и мач повече), Черна гора - 8 т.

Преди два дни маджарите изковаха много ценен успех срещу сърбите в Будапеща - 2:1. Утре западните ни съседи домакинстват на Черна гора, а Унгария гостува на Литва. През ноември унгарците гостуват в София и приключват с Черна гора у дома. А Сърбия приема България.

Много заплетена е битката в гр. Н, където лидери са Словения и Дания с по 16 т., гонят ги Финландия и Казахстан с по 12 т., а всички имат по три мача до края. Утре мачовете са Финландия - Казахстан, Северна Ирландия - Словения и Сан Марино - Дания.

Фаворити в гр. I остават Румъния - 16 т., и Швейцария - 15 т., а активът на Израел е 11, мач на който бе отложен заради военния конфликт в ивицата Газа и това поражда неизвестни. 

Вчера алпийците се провалиха срещу Беларус у дома - 3:3, а Румъния не изпусна шанса си срещу Андора - 4:0. Не е ясно кога ще играят Косово и Израел.

Тимът на Португалия е най-убедителният в квалификациите - ще играе само за престиж до края на годината, тъй като има 21 т. от 7 мача и голова разлика 27:2. За второто място обаче битката е много интересна - Словакия - 13, Люксембург - 11, Босна - 9, Исландия - 7 т. 

Тази вечер в пряк спор Люксембург приема Словакия, а Босна ще опита да измъкне нещо от Кристиано Роландо и компания.