Капитанът на национален ни отбор Кирил Десподов беше един от малкото футболисти, застанали пред медиите след загубата с 0:2 от Литва в европейските квалификации. Селекцията ни остава на последното 5-о място в групата само с 2 точки от 6 мача.

И поражението почти сигурно ще остави България последна и за първи път в историята без победа, тъй като предстоят тежки двубои с първите два отбора - Унгария и Сърбия.

"Тук вече не можем да говорим за съдба, малшанс, а само за наши грешки, рече Десподов, който заигра наскоро в гръцкия ПАОК. - Изпускаме две-три ситуации... след това получаваме червен картон и мачът приключва. Както и треньорите, така и ние сме виновни. Не можем да обвиняваме само треньорите. И футболистите сме виновни".

"Поведението ни беше срам и позор. Трябва да бъдем реалисти и честни. Дори да се извиня на феновете, това ще е най-малкото, продължи нападателят. - Момчетата няма какво да кажат. Всеки е навел главата. Както треньорите, така и ние сме виновни. Не знам как ще се възстановим психически за следващия мач. Не искам да казвам някакви клишета... не знам. Много съм афектиран и не знам как да отговоря, за да не кажа някоя глупост."

Спас Делев: Ние сме виновни, треньорът не играе

"Не е приятно всичко, което се случва. За да се стигне до тука, ние сме виновни. Треньорът не играе на терена. Ние трябва да показваме, ние трябва да вкарваме, ние трябва да се раздаваме изцяло и на максимум. Вината е само в нас. Никой друг не ни е виновен. Нито треньора, нито ръководството. Никой друг!", рече Спас Делев. 

"Съжалявам, че не успях да вкарам. Поемам отговорността, аз съм опитен играч и мисля, че като е станало, трябва да си го кажа. Наистина днес, ако бях успял да отбележа - защото това е задължаващо положение… Защото, както си говорихме преди мача, ако имаме и половин положение, трябва да го вкараме. Аз имах 100-процентово, но не успях".

На въпрос дали отбор като Литва трябва да побеждава в България в София, Делев отвърна:

"Разбира се, че има срам. Това е нашата страна, ние я защитаваме. И в последно време не я защитаваме както трябва. Щом идват такива загуби, срамни, срамни наистина, ние сме на дъното! Знаем, че се намираме пред исторически срам - да завършим квалификация без победа, което никога не се е случвало.

Тежко е, но трябва да се вдигнем, да дадем максимума от себе си. Трябва да се вдигнем всички и да направим победа. Знаем, че сме на дъното. Искаме да излезем и всички ни боли, всички. Това е България и ние се борим за нея".

Попитан дали ръководството на БФС има вина за актуалното състояние на отбора, Спас Делев не прие това твърдение:

"Ние играем на терена. Защо те да имат вина? Ние имаме ситуациите и ние трябва да ги вкараме. Ако вкараме ситуациите, побеждаваме. Докато има шанс за победа, ще се борим. Няма значение срещу кого. Ще оставим сърцата си на терена и се надявам другия път тези положения, които имаме, да успеем да ги отбележим.

Може би другите противници няма да имат такъв късмет и да успеем да вземем нещо. Всички в съблекалнята осъзнаваме какво сме направили, за да се стигне до тук. Щом не побеждаваме, то се отнася за всички. Трябва да се извиним, то е ясно. Всеки трябва да си поеме отговорността. Аз си я поемам".

Попитан дали треньорът Младен Кърстаич е обявил пред отбора за евентуална оставка, Делев каза: "Не сме говорили нищо по въпроса. Ще видим".