Беше очевидно, че кабинетът няма да падне, защото користните интереси, които обвързват управляващите, са много по-силни от всички имитации на реформи и на приоритети. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев относно вота на недоверие срещу правителството. 

Според него проблемът е, че управляващите нямат една, а две програми.

"Първата, официалната, като управленската програма на кабинета и законодателната програма на управляващото мнозинство се изпълнява със спорна ефективност и като количество, и като качество. Защото тази програма е изцяло подчинена на неявната програма, обявена в оня запис - програмата за превземане на кадровите лостове на властта и за захранването на нашите фирми. И още по-тежко, най-жизненоважната част в тази неявна програма - това е ултиматумът за цялост на сглобката чрез опрощаване на старите грехове на коалиционните партньори и тяхното избелване", коментира Радев.

И допълни:

"Всичко това се маскира зад едни шумни ежедневни клетви в евроатлантизъм, които всъщност възпрепятстват европейското развитие на България, защото непрекъснато генерират евроскептицизъм и осуетяват пълноценната ни европейска интеграция. Явно това е решението от вчера на Народното събрание - ние да продължим да наблюдаваме, дори да се наслаждаваме на това майсторство на този грозен политически театър, отблъскващ здравомислещите хора".