"Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т. ч. радикален ислям, прокуратурата ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите."

Това казва в позиция на държавното обвинение днес. Предупреждението идва на фона на ситуацията в Израел, предизвикана от варварското нападение на терористичната организация "Хамас". В много от европейските столици последваха демонстрации в подкрепа на действията на радикалната организация.

От прокуратурата напомнят, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите може да бъде потърсена наказателна отговорност за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война.

"Органите на местната власт, съвместно с МВР, съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления", се посочва още в позицията.