Партията на европейските социалисти (ПЕС) замрази членството на словашките партии „СМЕР – социална демокрация“ и ГЛАС.

Причина е влизането им в коалиция с крайно дясната Словашка национална партия (СНП) след парламентарни избори в страната на 30 септември Вчера трите формации договориха новото правителство в Братислава.

Лидер на „СМЕР – социална демокрация“ е Роберт Фицо. Партията спечели вота, което предизвика възторга на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Фицо обеща да прекрати военната помощ за Украйна и е противник на санкциите срещу Русия.

Веднага след решението на ПЕС парламентарната група на социалистите в Европейския парламент взе решение да предложи идната седмица тримата словашки евродепутати в нейните редици да бъдат изключени.

„Меморандумът за разбирателство, подписан между трите формации, е несъвместим с прогресивните ценности и принципи на европейското семейство на социалистите и социалдемократите. Скорошните публични коментари и позиции на лидерите на „СМЕР – социална демокрация“ и ГЛАС за руската война срещу Украйна, миграцията, върховенството на закона и ЛГБТ общността предизвикват сериозна загриженост и нямат място в прогресивното семейство“, се казва в декларация на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).