Арестуван е кандидат за кмет на Дупница за предстоящите избори, предаде БТА. Това е Методи Захаринов, който е задържан след решение на Централната избирателна комисия от вчера (кандидатите също придобиват имунитет, докато са в това си качество - б.р.).

Информацията е потвърдена от говорителя на Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова.

Арестът е във връзка с постъпило уведомление от ОД на МВР – Кюстендил, че в Шенгенската информационна система е въведен сигнал от Гърция за международно издирване на българския гражданин. Според Изборния кодекс регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани от регистрацията до обявяване на изборните резултати без разрешение на ЦИК.

Оказва се, че мераклията за градоначалник има влязла в сила присъда за държане и разпространение на фалшиви евро още от 2014 г.

Оригинала на решението на ЦИК може да видите тук.

По-късно и прокуратурата пусна официално съобщение с подробностите:

В Окръжна прокуратура-Кюстендил е образувана преписка по повод материали, предоставени от Министерството на вътрешните работи - Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, съдържащи сведения за Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Тя е издадена от Апелативна прокуратура в гр. Солун, Гърция, и касае българския гражданин М.З. (на 47 години).

Лицето се издирва от гръцките власти за изтърпяване на наказание по дело за притежание и разпространение на подправени евро банкноти. Решението на петчленния състав на Апелативния съд в гр. Солун, с което М.З. е осъден на 6 години лишаване от свобода, влезе в сила през 2014 г.

При извършена проверка е установено, че издирваното лице - М.З., е регистриран в Общинска избирателна комисия-Дупница като кандидат за кмет на Община Дупница в предстоящите на 29.10.2023 г. местни избори. Съгласно разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс лицето се ползва с имунитет. Това обстоятелство възпрепятства провеждането на процедура по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

С решение на Централната избирателна комисия от 11.10.2023 г. е разрешено М.З. да бъде задържан.

На основание ЕЗА и решението на ЦИК с постановление на Окръжна прокуратура-Кюстендил М.З. е задържан за срок до 72 часа.

Днес, 12.10.2023 г., прокуратурата внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо издирваното в Гърция лице.