Поне 500 лева над сегашните си възнаграждения искат статистиците, които днес излязоха на протест срещу липсата на предвиждания в бюджета за индексация на заплатите им. Сега служителите в Националния статистически институт вземат средно 1300 лв. месечно.

Колегите са в пълно право да протестират, тъй като заплатите тук са едни от най-ниските в държавната администрация, каза пред журналисти председателят на Националния статистически институт (НСИ) доц. д-р Атанас Атанасов. И подчерта, че заплатите в териториалните бюра на НСИ са на предпоследно място от всички в държавната администрация.

Промяна в заплатите през 2023 г. нямаше, нито промяна в капиталовите разходи и тези за издръжка, каза Атанасов, цитиран от БТА.

"Това са трудови протести, не са политически. Колегите сами могат да решат как да продължат оттук нататък, но доколкото виждам те са твърдо решени да протестират докрай, докато няма наистина сериозно увеличение", посочи още той.

На въпрос дали е отправена покана от властта да се обсъдят конкретните искания, Атанасов каза, че такава не е била отправяна.

"Искаме поне по 500 лв. увеличение на човек", каза Рая Петрова, председател на синдикална секция към КТ "Подкрепата" в Централното управление на НСИ.

Тя посочи също, че в НСИ има сериозно ангажирани с научен труд хора. И подчерта, че материалната база също на места не е добра, като даде пример с компютрите. 

Още отпреди COVID-19 сме престанали да получаваме каквито и да е консумативи за нашата работа, каза Петрова. 

Тя призова премиера Николай Денков да направи среща със служителите и ръководството на НСИ.

"Имаме механизми да направим така, че властта да бъде затруднена откъм данни", отговори Петрова на въпрос как би изглеждала ефективната стачка.

Тя добави, че през ноември и декември също има готовност за протестни акции. Петрова напомни, че НСИ е партньор на държавата и на бизнеса.

Тази сутрин служители и работници от НСИ в София излязоха на протест с настояване за увеличение на заплатите.