УЕФА потвърди домакините на следващите две Европейски първенства по футбол. Както се очакваше, Евро 2028 отива на Албиона, ще го приемат Англия, Шотландия, Уелс Северна Ирландия и Република Ирландия. 

Четири години по-късно най-добрите национални отбори на Стария континент ще спорят по терените на Италия и Турция. Припомняме, че догодина шампионатът ще е в Германия.

УЕФА бе улеснена през миналата седмица, когато Турция обяви, че се оттегля от надпреварата за 2028 г., за да се концентрира за четири лета по-късно.

Така за след по-малко от 5 г. остана единствено заявката от Великобритания и Ирландия. А Италия и южните ни съседи се съгласиха да не си съперничат, а да организират Евро 2032 заедно.

Евро 2028

Планира се да премине на шест стадиона в Англия: "Уембли" и "Тотнъм Стейдиъм" в Лондон, "Етихад" в Манчестър, "Сейнт Джемсис Парк" в Нюкасъл, новия "Евертън" в Ливърпул (още не е готов), "Вила Парк" в Бирмингам.

Както и в Белфаст (Северна Ирландия), Дъблин (Република Ирландия), Глазгоу (Шотландия) и Кардиф (Уелс).

Петте федерации обещаха "страстно лято през 2028", както и че ще пуснат в продажба около 3 милиона билета или повече от тези на всяко други предишно Европейско, като средният капацитет на стадионите е 58 000 места. 

УЕФА обяви, че няма как и петте домакина да се класират автоматично - както гласи старо правило, така тепърва ще вземе решение по казуса.

Евро 2032

В сметките са около 20 стадиона, като ще бъдет избрани десет - по пет за всяка страна. Италия ще е домакин на трето Европейско след 1968 и 1980 г., а според някои и четвърто, ако броим мачовете на ст. "Олимпико" в Рим на Евро 2020, което се проведе в няколко страни от Стария свят.

За Турция това е първо домакинство на голямо първенство във футбола за мъже. Последният финал на Шампионската лига се игра на ст. "Ататюрк" в Истанбул, който със сигурност ще попадне в плановете.