Вероятно е извършен саботаж срещу тръбопровода Balticconnector. НАТО ще помогне в разследването на случая.

Това съобщи в официално изявление финландският президент Саули Нийнистьо.

"Щетите по подводната инфраструктура са взети сериозно и от неделя се разследват причините за тях. Държавното ръководство е подробно информирано за ситуацията. Вероятно повредата както на газопровода, така и на комуникационния кабел е резултат от външна дейност. Причината за щетите все още не е ясна; разследването продължава в сътрудничество между Финландия и Естония. Освен това сме в непрекъснат контакт с нашите съюзници и партньори. Днес разговарях с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. НАТО е готова да помогне в разследванията. Финландия е подготвена, а нашата готовност е добра. Тези събития нямат ефект върху сигурността на доставките."

Столтенберг потвърди, че е провел разговор с Нийнистьо и че НАТО е готов да окаже подкрепа на двете членки на алианса.

По-рано финландски медии съобщиха, че според Хелзинки Русия е отговорна за изтичането на газ от Balticconnector - тръбопровода, който свързва Естония и Финландия през Финския залив. Изданието Yle се позовава на източници, според които изтичането "не изглежда инцидентно".

Източник на таблоида IL посочва, че "ситуацията е сериозна" и че брифингът на правителството, който трябваше да се състои в 14:00 часа местно (и българско) време е преместен за по-късно днес.

Пресконференцията започна в 17:30 часа. На нея премиерът Петери Орпо посочи, че щетата по тръбопровода е била нанесена в изключителната икономическа зона на Финландия, а на комуникационния кабел - в естонската. Министър-председателят увери, че ситуацията е стабилна.

Представител на граничната охрана подчерта, че не става въпрос за обикновено изтичане - има следи от нанесена вреда от външен източник върху тръбопровода. По думите му няма данни за експлозия. Той добави, че в региона има интензивен трафик на кораби.

Инспектор от Националното бюро за разследване изтъкна, че случаят е разглеждан като тежка проява на вандализъм и че престъплението не може да бъде дело на "обикновен човек", тъй като изисквало "определени" умения и оборудване. Той допълни, че Финландия ще си сътрудничи с естонските власти. 

Орпо бе попитан дали има основания да се предполага, че Русия стои зад деянието. Той отговори накратко, че "най-важно е да се проведе изчерпателно разследване" и подаде "горещия картоф" на инспектора от Националното бюро за разследване, който отказа да спекулира.

В 18:30 естонските власти дадоха брифинг.

"Снимката, която видяхме на тръбата, потвърждава, че тази щета трябва да е причинена от някаква сила, която не е дело на водолаз или малък подводен робот, щетите са по-големи", каза министърът на отбраната Ханна Певкур.

Операторите на газопровода Gasgrid Finland и Elering (Естония) забелязаха необичаен спад на налягането в тръбопровода Balticconnector между държавите малко преди 02:00 часа в неделя.

В понеделник Gasgrid Finland оповести, че единствената възможна причина за необичайния спад на налягането е дупка в тръбопровода. Заради аварията той вероятно ще бъде изваден от строя за няколко месеца.

Balticconnector беше открит през 2020 г. Той свързва Инга, Финландия, с Палдиски, Естония. Тръбопроводът доставя газ от Латвия. Появата му бе разглеждана като успех на Финландия в опитите ѝ да прекрати монопола на "Газпром".