Бившият футболист на "Лил", "Челси" и "Реал" (Мадрид) Еден Азар официално прекрати състезателната си кариера. Това обяви 32-годишният полузащитник в социалните мрежи.

Белгиецът бе измъчван от множество контузии през последните години, като това е една от основните причини да реши да спре с футбола.

Най-добрите си мачове Азар изигра с цветовете на "сините" от Лондон (2012-2019 г.). Той веднага впечатли с техниката и бързината си, превърна се в незаменимо офанзивно оръжие, особено в отборите на Жозе Моуриньо и Антонио Конте, като бе сред главните действащи лица при спечелването на два шампионата (2014-2015 г.; 2016-2017 г.), Купата на Футболната асоциация и два пъти Лига Европа.

За 7 години като футболист на "Челси" Азар изигра 352 официални мача, в които реализира 110 пъти и асистира за 92 попадения.

Последва мечтаният трансфер в "Реал" (Мадрид), който бе на стойност 115 милиона евро. Престоят на Азар в Испания обаче бе кошмарен - в едва 76 футболни срещи той се разписа 7 пъти и подаде решаващия пас за 12 гола. 

През последните 4 години халфът бе измъчван от постоянни контузии. В определени моменти се появяваше на терена с видимо наднормено тегло, което още повече настрои феновете на "белите" срещу него. 

Ето изявлението на Еден Азар:

"Трябва да можеш да спреш в точния момент. След 16 години и над 700 изиграни мача реших да прекратя професионалната си футболна кариера. Успях да реализирам мечтата си да играя и да се забавлявам по световните терени. През цялата си кариера съм срещал изключителни хора, директори, треньори и съотборници и бих искал специално да благодаря на клубовете, за които съм играл: "Лил", "Челси" и "Реал", и, разбира се, благодаря на белгийския национален отбор. Благодаря ви много, мои фенове, че ме подкрепяхте през годините във всяка страна, където съм играл. Време е да се насладя на успехите си и да изпитам нови преживявания."