Европейската комисия получи от България второ искане за плащане по националния план за възстановяване и устойчивост в размер на 724 милиона евро.

То е под формата на безвъзмездни средства и е свързано с 61 ключови етапа и 5 цели.

• Целите обхващат инвестиции в области като STEM центрове и иновации в образованието, научни изследвания и иновации, интелигентна промишленост, саниране на сгради, цифровизация на електропреносната мрежа, енергийно ефективното улично осветление, възобновяеми източници и съхранение на електроенергия, както и цифровизация на железопътния транспорт. (STEM е съкращение от „наука, технологии, инженерство и математика“ – б.р.)

• Искането за плащане включва и поредица от реформи, насочени към подобряване на предучилищното, училищното и висшето образование, както и ученето през целия живот, насърчаване на електронното здравеопазване, подпомагане на декарбонизацията на енергийния сектор чрез стимулиране на използването на енергия от възобновяеми източници и подобряване на енергийната ефективност, както и подкрепа за устойчивия градски транспорт.

• По-нататъшните реформи са свързани с осигуряване на достъпна, ефективна и предвидима съдебна система и борба с корупцията.

• Други реформи обхващат области като съдебна медиация, процедури по несъстоятелност, електронно управление, управление на държавните предприятия, борба с прането на пари, обществени поръчки.

• Обхванати са и реформите за подобряване на социалния и здравния сектор.

Планът на България за възстановяване и устойчивост се финансира с 5,69 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства. Както при всички странии членки, плащанията по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) се основават на резултатите и зависят от изпълнението от страна на България на инвестициите и реформите, очертани в нейния план за възстановяване и устойчивост.

ЕК ще направи оценка на искането и след това ще изпрати предварителната си оценка на ЕКОФИН - Икономическия и финансов комитет на Съвета, съставен от представители на страните членки.