Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха днес укрепването на европейската отбранителна промишленост чрез общ закон за обществените поръчки, известно като EDIRPA.

Регламентът трябва да стимулира сътрудничество в съвместните поръчки в областта на отбраната между държавите от Съюза с цел засилване на солидарността, предотвратяване на ефекта на изтласкване (ситуация, при която публичният дълг отклонява инвестициите от частния сектор - б. р.), по-ефективни публични разходи и намаляване на прекомерната фрагментираност при поръчките в областта на отбраната.

Всичко това ще помогне на държавите членки да задоволят своите най-неотложни и критични нужди от отбрана, нараснали поради трансфера на отбранителни продукти към Украйна по доброволен и съвместен начин.

С новия механизъм разходите на страните членки ще бъдат частично възстановени от бюджета на ЕС тогава, когато в съвместните поръчки участва консорциум от най-малко три държави. Бюджетът на EDIRPA ще бъде 300 милиона евро.

EDIRPA ще увеличи конкуренцията и ефективността на европейската индустриална база, свързана с отбраната. Това ще се отнася и за малките и средни предприятия (МСП) и такива със средна пазарна капитализация. Засилването ще става чрез пригодяването на индустрията към структурните промени и отварянето на веригите за доставки за трансгранично сътрудничество в ЕС.

Правилата, залегнали в EDIRPA, ще влязат в сила ден след публикуването на регламента в Официалния вестник на ЕС.