“Александровска” болница отстранява от длъжност началника на клиниката по хирургия доц. д-р Манол Соколов за времето до приключване на оповестената от прокуратурата проверка, започнала след разследване на Нова телевизия за дарено му жилище в София от възрастна пациентка, вече починала. Това съобщиха от лечебното заведение.

В петък телевизията излъчи разследване за случай, при който възрастна болна лекарка - д-р Лидия Чакърова, дарява два апартамента в центъра на София - единия на дерматоложка д-р Евгения Божикова, която се предполага, че трябва да се грижи за нея, другия - на хирурга доц. Соколов, който се предполага, че я лекува, когато е със счупен крак. В материала обаче има свидетелства как възрастната жена е била изоставена в последните си дни в изключително тежко състояние. Роднини на починалата са подали сигнал, защото не са били уведомени за смъртта й, нито са дали съгласие тя да бъде кремирана, както е било направено.

Пред телевизията д-р Соколов отказа да даде обяснения, като се държа грубо. Обясненията на другата лекарка са, че се е грижила за възрастната жена и че я е лекувала безвъзмездно. И когато починалата поискала да ѝ припише апартамент, дерматоложката много се колебала и не искала. Смъртният акт, след който следва и бързото кремиране, е издаден от лекар, който живее на семейни начала с приелата дарението.

"Случаят, макар и с характер на частни дарителски отношения между граждани, за съжаление засяга отношенията „лекар-пациент“, където лекарят е служител на болницата, а това от своя страна въвлича и името на Александровска болница в публичното пространство, посочват от лечебното заведение", се обосновават за решението си от лечебното заведение.

На доцента е било предложено да излезе в неплатен отпуск до изясняване на ситуацията, той е отказал. 

"Случаят поставя въпрос за лекарския морал и неговите граници. За да бъде защитена тази най-висша лекарска ценност, веднага след излъчване на журналистическото разследване и последвалите обществени реакции в медиите, изпълнителният директор на болницата проф. Атанас Йонков призова доц. Соколов да излезе в неплатен отпуск до изясняване на “имотния казус”, но той категорично отказа. Ръководството на болницата е разпоредило проверка за установяване дали дарителката д-р Лидия Чакърова е постъпвала някога като пациент", уточняват от болницата.

Оттам смятат, че се поставят под съмнение отношенията лекар-пациент, създава се риск те да се разрушат.

"Ситуацията е неприятна за цялото лекарско съсловие, тъй като създава настроения в обществото, че медиците, полагайки грижи за своите пациенти, могат да влязат и в лични взаимоотношения с тях извън болниците. Това крие риск да бъде разрушено доверието „лекар-пациент“ и по този повод ръководството на университетската болница отстранява доц. д-р Манол Соколов до приключване на следствието по случая, посочват от там.

Твърде неприятно е, че се поставя под въпрос всеотдайността на лекарското съсловие и неговият морален и клетвен ангажимент за помощ към нуждаещия се, загърбвайки личното удобство, изгода и собствен интерес в полза на болния", се казва в позицията на "Александровска".

Оттам очакват доцентът "лично и публично да даде обяснения как частните му взаимоотношения, включително и като лекар, с дарилата го собственичка, се свързват в момента негативно с името на болницата ни".

"Осветляването на казуса от прокуратурата и лично от доц. Манол Соколов ще бъде в полза на защитата на авторитета на УМБАЛ „Александровска“ като водещо лечебно заведение и най-стария стожер на университетското образование в България", завършват от болницата.

Прокуратурата проверява случая

Софийска районна прокуратура потвърди, че вече проверява скандалния казус.

Говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев каза пред "24 часа", че обвинението се е самосезирало след разследване в петък на Нова тв. 

Христо Кръстев обясни, че колегите му от столичното районно обвинение ще проверяват дали не става дума за изнудване на болната жена, дали лекарите са полагали някакви грижи, след като са подписали договорите са издръжка и са получили собствеността на Лидия Чакърова.

Ако се докаже измама от страна на д-р Манол Соколов и на д-р Евгения Божикова, те могат да бъдат осъдени според Наказателния кодекс от 2 до 8 години затвор.

А Костадин Ангелов се впусна в поредна политическа атака

Тази история даде основания за развитието на паралелен сюжет - като в поредната си политическа атака срещу опоненти се впусна председателят на здравната комисия в НС Костадин Ангелов, бивш директор на "Александровска", който според финансови проверки оставя болницата в незавидно финансово състояние, когато стана министър в последния кабинет на ГЕРБ. 

В публикация във фейсбук той нападна съветника на премиера и бивш зам.-министър на здравеопазването Петър Грибнев, също доскоро хирург в "Александровска", за близки отношения с въпросния доц. Соколов.

"Любопитно ми е каква ще бъде позицията на министър-председателя Денков. Той често взима отношение по теми, свързани със здравеопазването.

Това, което не знаете обаче е, че съветникът по здравни въпроси на премиера е в близки отношения с доц. Соколов, уличен в журналистическото разследване.

Затова и ще следя с огромен интерес действията на Николай Денков по този въпрос", написа той.

Последва отговора на Грибнев: 

"Стара и съвсем неоригинална тактика е, когато не желаеш да отговориш на публично поставен въпрос, да опиташ да отклониш вниманието с нещо „сензационно“ . Вероятно това се опитва да направи и председателят на здравна комисия в НС.

Вместо да коментира във фейсбук темата с неприетите текстове в Закона за обществените поръчки, които за пореден път поставят в неравнопоставено положение частните и държавните/общински болници, той опитва да отклони вниманието с неуместни намеци за моя близост с наш общ колега, в контекста на личен казус, който няма нищо общо със здравеопазването.

Става въпрос за репортаж по една от водещите телевизии за имотни сделки, имащи личен характер, касаещ участниците в тях.

По отношение на визираните съмнения:

- Тримата заедно с колегата и председателя на здравна комисия бяхме специализанти във Втора хирургия на Александровска болница. И дълго време сме работили заедно. Дори колегата има повече публикации заедно с председателя на здравна комисия в научни списания.

- Същият колега го познаваме не само ние, но и повечето хирурзи от Втора хирургия.

- Решенията на мои колеги, които касаят личния им живот, не са ме вълнували никога. Това, което видяхме в репортажа, касае лични решения на конкретни хора.

- Случаят, в който се опитват да ме намесят не е от компетенциите нито на Министерство на здравеопазването, нито на Министерски съвет.

Но както вече се вижда ясно, атаките срещу правителството с повод и без повод са основна част от предизборната стратегия на всеки, който не може да обясни собствените си провали след дългогодишно управление, включително в системата на здравеопазването."