Ние никога не сме делили общините и хората по партийна принадлежност. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на кандидатите за кметове и общински съветници за област Велико Търново.

"Не мога да бъда оптимист за следващите няколко години, че ще продължи да се строи. Парите ги няма. Похарчиха ги. За Търново - Русе оставихме пари,  във "Вик" сектора - също. И тези пари ги няма. И сега вие очаквате оптимизъм. Не мога да бъда оптимист за следващите няколко години. Никога не съм лъгал хората и затова продължаваме да сме първи. Вчера гласуваха пътната карта за енергетиката. Но не съм уверен докрай, че Планът е добър и изпипан. Имаха три години, оставихме им готов план, но те, за да докажат, че са по-добри, не го приеха. Сега, благодарение на нас, се приема, но не мога да кажа, че е добро. Особено като видях фирмите, които са наредили там", сподели Борисов.

И добави, че "вчера цял ден депутатите ни са гласували с ПП и ДБ".

"Щом аз мога да се объркам, какво остава за другите. Кметовете направиха много. Освен цялата еспертиза, един кмет трябва да има и пари. В последно време те работиха с парите, които оставихме ние. От майка ми и баба ми знам, че в мазето трябва да има мазнинка. А ми се подиграваха за селската приказка", каза от трибуната Бойко Борисов.

"Ева (Майдел - б.р.) хубаво говори - как търпите международен път да ви мине през града. Един протест няма. Заради вашето поведение сега ще е по-скъпо. Не трябваше това да го търпите. Не съм ви подстрекавал, но исках да видя дали я има енергията. Тировете минават през центъра. За каква екосистема и здравеопазване говорят", добави той.

Борисов обясни още, че е гледал военния министър Тодор Тагарев, който обяснявал как всичко е направил той.

"Това ме ядоса и му обясних. Предишното правителство тайно даваше оръжие на Украйна през посредници. Винаги сме били честни - и когато сме говорили за българо-руската дружба, и за войната. Но в момента, в който Путин нападна Украйна и стана аргесор, ние сме на страната на Украйна. Знам, че губим избиратели сред прорурските хора. Цялата тежест в момента е върху парламента. Откъде тръгна падането на ветото - от НС. Когато имаме претенции към министрите - те се основават на това, че ние сме ги назначили и искаме да работят по-добре. Аз съм сменил сигурно над 60 министри", обясни лидерът на ГЕРБ.

И допълни:

"България изглежда много по-добре в момента за нашите евроатлантически партньори, отколкото по време на служебните правителства. Не случайно падна мониторингът. Аз съм бил много пъти премиер, но зад мене са били 100 депутати, ПП - малко. Ако не сме до тях, ще паднем. Ще заградят трибуната като миналата седмица. Очаквам от вас вие да ме разбирате. В момента хем сме първи, хем виждате - аматьорска работа. В тая (не)коалиция, която и ние не харесваме."

Ковидът настъпва, дано да е лек, каза още Борисов. И призова хората да гласуват: "За да стане мъничко по-добре, ние трябва да сме победители".

"Ние успяхме да се справим с всички предизвикателства. Над 40 км инфраструктура във Велико Търново, 1500 човека имаме увеличение на хората. Много трудно се работи с това управление. Всички трудности ги преодоляхме. Но благодарение, че вие бяхте плътно зад нас. Нека не даваме местната власт на хората, които говорят за разруха", каза в началото на срещата кметът на града и областен координатор на партията Даниел Панов.

Евродепутатът Ева Майдел пожела на кандидатите победа на първи тур.

"Искаме областта да продължи да се развива, а това може да стане само когато заложим на тези, които знаят, тези които могат и са се доказали, и които вие познавате. Много често говорим за Европа като някъде далече, обаче Европа в следващите няколко години ще се изрази не само  като един сериозен, мултимиларден бюджет, но вярвам и като ценности.

Вярвам, че нашите кандидати имат ценностите. Това са и хората, които имат опита, за да направят така, че един проект да бъде одобрен и той да достигне до вас, да бъде в услуга на гражданите", подчерта евродепутатката.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ