"Парите на държавата в момента са на дъното. Затова Асен Василев отлага бюджета за 2024 година. Ако досега на кметовете им е било трудно, ще разберат какво ги чака. Битката сега за териториалните планове и за ПВУ е, за да вземем авансите и да ги похарчим за пенсии. Нищо няма да има в инфраструктура."

Това каза в Хасково лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той припомни, че преди 3 години е оставил готов План за възстановяване и устойчивост.

"Колко служебни и редовни правителства умишлено не го внасяха? Само България не си взе парите, всички други държави си го бяха внесли. Ние сме виновни, защото си избрахме такива. Сега ще си търпим последствията. Тогава от т. нар. умнокрасивитет ми се подиграваха за "мазнинката", която беше 16 млрд. фискален резерв и всички еврофондове работеха. Сега нямаме План, еврофондовете са спрени, както и постановленията на Министерския съвет за кметовете", допълни Борисов.

И попита:

"А помните ли като ви лъжеха, че ще построят 8 магистрали, 5 моста, 3 тунела? И никой не зададе въпросите - кога ще се проектират, кога ще се финансират, кога ще се построят. За 3 години - нула. Оказа се доказана лъжа, че ГЕРБ крадат по 10 милиарда. Къде са ви в бюджета - сега трябваше да сме на излишък с 30 млрд., а не да броим стотинките на края на годината. Поне в Хасково не връщаме Държавна сигурност, като в други големи градове. Плакатите им сини, вместо да са червени, ярки със звезди..."

Борисов добави, че през март ще има ротация, като Мария Габриел ще стане премиер и "всеки министър, който не си е свършил работата, ще бъде сменен".

"Реалната управленска власт, за съжаление, в момента е на министри, назначени от ПП. Някои от тях действително са аматьори, за 9 месеца няма да им научите дори имената, камо ли какво са свършили. А цената на нафтата и бензина отново се вдига без да има причина, затова трябват санкции, защото изтичат милиарди от джобовете на българите", добави лидерът на ГЕРБ.

Според него "в момента нищо не може да се случи без ГЕРБ в парламента".

"Това ми е най-трудната кампания - каза Борисов. - От една страна не трябва да се нападаме, защото заедно отстояваме закони в Народното събрание. Делян Добрев гласува с Асен Василев насила, но го прави. Объркахме хората и станахме за смях с тази некоалиция. Това го няма в света, няма такава практика и ние вече сме пример как некоалиционно да се управлява. Поне се движим в евроатлантическата посока и тя е вярната. Свършихме много работа със зор и насила, но много закони се приеха - за съдебната власт, за КПКОНПИ. Може и по-добре, при ротацията се надявам некоалиционната ни култура да се е подобрила."

"Какво повече няма да се случи, какво загубихме през тези 3 години - санирането, в което работеха малки строителни компании, жилищата ставаха по-скъпи и енергоефективни, средата се урбанизира и градовете станаха по-красиви. По социална политика не е имало, но те похарчиха парите и повече саниране няма да има", каза още Борисов.

И припомни, че за последните проведени пет пъти избори държавата е похарчила 1 милиард лева. Ако той не бил направил компромис, щели да бъдат похарчени поредните 150 млн. държавни пари и да има още едни седми избори.

"Всички  видяхте, че служебните правителства не направиха абсолютно нищо, въпреки че се къпеха в медиен комфорт, а много журналисти бяха назначени на ключови държавни длъжности, без да се явят на избори, без да са избрани. За 3 години, в които ГЕРБ се чегърташе, стената в Министерски съвет се напълни с портрети на премиери, а парите заминаха", завърши лидерът на ГЕРБ.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ