Над три четвърти (76%) от българите посочват ниските доходи като основна причина за ниската раждаемост. Малко повече от една четвърт (27%) изразяват желание за емиграция в чужбина, сочи изследване на "Тренд" в рамките на форума "Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата", организиран от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Приблизително 9 от 10 души в България никога не са подлагали себе си на профилактични прегледи, свързани с репродуктивното им здраве и фертилност.

Ниските доходи са основен проблем, особено сред младите до 30 години, и заедно с ниската раждаемост са основните причини за демографската криза у нас. Следващите са миграцията и липсата на сигурност. Липсата на ясни правила и закони се посочва като причина от малко над четвърт от участниците в изследването.

Стремежът към напускане на страната се среща по-често при мъжете и се покачва с възрастта. Основната мотивация - по-добрата възможност за работа. Добрата новина - само 16% обявяват, че нямат намерение да се върнат, повече от тях са над 50 и с ниско образование.

Социалните промени и стремежът за кариерно развитие също се отчитат като фактори, влияещи на решението за семейство, като приблизително една четвърт от респондентите ги посочват.

Този феномен се наблюдава по-често сред мъжете в сравнение с жените и се увеличава с възрастта на респондентите.