Правителството публикува тази сутрин пълен запис от срещата между премиера Николай Денков, министри, представители на парламентарно представените партии и енергетиците, провела се този вторник в Партийния дом, където вече се помещава Народното събрание.

Видеото е качено в официалния канал на Министерския съвет в YouTube и идва в отговор първо на упреците, че срещата бе закрита за медиите, като се стигна до излъчвания на живо през телефоните на депутати и второ - на твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на партньора му от ДПС Делян Пеевски, че вторият е довел разговорите до успешен край като е лидирал процеса.

Тази сутрин при тв участия депутати от "Продължаваме промяната", присъствали на срещата, заявиха, че не Пеевски, а премиерът е модерирал разговорите.

Разговор по същество или предизборна кампания

Видеото започва с думите на Денков, който казва, че не иска срещата да се превръща в предизборна кампания, защото това с нищо няма да помогне на миньорите. Обръща се към политическите представители с молбата, ако някой иска, след това да си направи среща с енергетиците, да я стриймва, ако иска, "но в момента искаме да започнем да говорим по същество". Това обяснява и отсъствието на медиите от срещата.

Опонира му Тошко Йорданов ("Има такъв народ") - че срещата се провежда в парламента, а не в Министерския съвет по искане на протестиращите - да се срещнат с парламентарните групи. Затова премиерът нямал право да казва ще се излъчва ли или не срещата. Било важно да се излъчва, за да са наблюдават протестиращите по магистралите какво се случва. На последното Денков пита: "Това според вас означава ли, че те нямат доверие на представителите си? Проблемът е, че това, което ще чуят са предизборни речи."

От видеото става ясно още, че Денков е разпоредил да се пуснат чакащи на входа синдикалисти, които първоначално не са били допуснати. Последното е по повод оплакванията им пред медиите отвън, че не могат да влязат. Те влизат, но оказва се, долу чакат още недопуснати. Денков понечва да ккаже, че ей сега въпросът ще бъде уреден, но Пеевски взима думата със: "Ей ся ше ги пуснат хората, не се притеснявайте."

- Г-н Пеевски, да пуснем и излъчването, щото... - казва Йорданов.

- Дайте, тук сме се събрали да решаваме пробблемите, а не да правим шоу. Ако обичате, недейте сега на гърба на хората да започвате да си правите шоуто, имате си телевизия - отвръща неформалният лидер на Движението.

- Не е шоу. Просто понеже вие се разпоредихте да ги пуснат...

- Ние с вас можем всеки ден да си говорим, сега сме заради тези хора тука, ако обичате да спрем, да ги чуем тях.

Спарингът приключва, след като Димитър Манолов ("Подкрепа") взима думата.

Видимо от целия запис, модератор на разговора е Денков, а Пеевски често взима думата да се разпорежда.

Денков: 80% от казаното по темата са лъжи, не 100%, защото и ние участваме

Премиерът подчертава в началото на разговорите, че изключително много от твърденията на всички, участващи в разговорите за енергетиката, са лъжи, и това дразни най-много хората.

"Всички трябва да поемете ангажимент да спрете с лъжите. Това, което изнервя хората, е че чуват различни неща, защото 80% от това, което им се казва, са лъжи", отбеляза той.

Но подчертава, че неговият кабинет не е сред тях:

"Не са 100%, защото и ние участваме в тези разговори."

Денков оборва тезата, че е обещавал до 2038 г. да няма намалени мощности. И отбеляза, че и сред протестиращите енергитици и миньори има неразбирателство по ключови въпроси:

"И при вас има разнобой, затова трябва да седнем заедно и да обсъждаме кое за вас е наистина важно. Да минем през точките и да видим за кое имаме съгласие."

Ето го и видеото:

Очаквайте подробности