Съединените щати се изпратили близо 1,1 милиона 7,62-милиметрови патрона, произведени в Иран и конфискувани от американските ВМС миналия декември от кораб без обявена националност, плаващ към Йемен, съобщи Централното командване на САЩ, цитирано от Би Би Си.

Западните съюзници на Украйна неотдавна предупредиха, че производствените им линии едва успяват да бъдат в крак със скоростта, с която Украйна използва боеприпасите.

Иранските патрони са били изпратени на Украйна в понеделник, каза Централното командване. 

Украинската противовъздушна отбрана свали 24 от общо 29 изстреляни руски дрона при нападения срещу Украйна тази нощ, съобщи украинският генерален щаб, цитиран от Ройтерс.

Украинските военновъздушни сили поясниха, че безпилотните летателни апарати са унищожени над южните Одеска и Николаевска област, а също и над централната Кировоградска.

Украинските сили отбелязаха известен напредък в настъплението си на юг като част от изтощителната контраофанзива за връщане на областите, завзети от Русия при 19-месечното ѝ нашествие в съседната страна, съобщиха украински военни, цитирани от Ройтерс.

Силите на Киев се противопоставят и на руските опити да обърнат успехите на източния фронт, постигнати от Киев след началото на контраофанзивата през юни. Руското министерството на отбраната от своя страна съобщи за известни успехи на своите войски на източния фронт.

Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери информацията от бойното поле.

Южната група сили на Украйна отбеляза напредък, докато Киев продължава да се стреми да достигне Азовско море, за да раздели окупираната от Русия територия на юг и на изток.

"Постигнахме частичен успех западно от Роботине (Работино)", заяви пред националната телевизия говорителят на южната група Олександър Щупун, като отбеляза, че украинските войски "продължават да укрепват позициите, които държат".

"В някои райони напредваме от 100 до 600 метра", уточни той.

Придвижването на юг е по-бавно от светкавичните завоевания преди година в североизточната част на страната. Но украинските войски са превзели редица села и официални лица твърдят, че се готвят за нови настъпления около Роботине и други селища.

Украинският генерален съобщи, че неговите сили са отблъснали руски нападения край Роботине и Вербове (Вербово). Руските сили не са успели в опитите си да си върнат територии край Андреевка, село в Източна Украйна, което силите на Киев си върнаха миналия месец.