Евродепутатите от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните събраха необходимите две трети, за да дадат зелена светлина за одобряването на кандидатурите на Вопке Хукстра и Марош Шефчович за еврокомисари за климата.

Това съобщи председателят на парламентарната комисия Паскал Канфен.

Необходимото мнозинство е събрано от представители на Европейската народна партия (ЕНП), социалистите, либералите от „Обнови Европа“ (ОЕ) и умерените „зелени“. Против  са били депутатите от групата на консерваторите, крайната десница и радикалната левица.

Двамата кандидати трябва да поемат ресорите на оттеглилия се нидерландец Франс Тимерманс, който бе изпълнителен зам.-председател на Комисията, отговарящ за климата и Зеления пакт. Номираният за ЕК негов сънародник Вопке Хукстра трябва да поеме въпросите за климата. А словакът Марош Щефчович, който стана изпълнителен зам.-председател на Комисията, трябва да отговаря за Зеления пакт.

Евродепутатите са доволни от отговорите на писмените въпроси, които са задали вчера, каза Канфен. Особено важен е бил отговорът на Шефчович на въпроса какво ще каже в родната си Словакия за енергийната независимост от Русия. Той написал, че във всички 27 столици от ЕС ще говори по въпроса по един и същи начин.

Хукстра обещал да огласи подробности за дейността си в международната консултантска компания „Маккинси“. Документите за това ще му бъдат изпратени от самата фирма.

Така утре Европейският парламент трябва да одобри кандидатурите на пленарната сесия в Страсбург. След това последната дума ще имат страните членки (Съветът) на ЕС.