Споразумението от седем точки, за което се разбраха вчера властта и протестиращите енергетици, ще бъде гласувано още днес на извънредно заседание на парламента. (Депутатите решиха да не заседават заради предизборната кампания, но ще се съберат днес за целта, б.р.).

Още снощи, след продължилите седем часа драматични преговори, в които участваха представители на парламентарните групи, както и премиерът Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов и разбира се, Делян Пеевски, внесоха проект на решение на Народното събрание за одобряване на споразумението.

Основното е, че държавата няма да затваря мощности по "административен път", пазарът ще реши кога ще се случи това, а ВЕИ стратегията, залегнала в териториалните планове на трите въглищни района Стара Загора, Петник и Кюстендил, продължава да се следва. 

Държавата ще плаща за "резерв", т.е. за базови мощности, които ще се поддържат и използват при кризи или при увеличено потребление. Подробности по изпълнението на тази точка няма, в т.ч. финансови параметри. Механизмът трябва да бъде уточнен до 31 декември т.г.

Остава в сила и ангажиментът на правителството, вменен му от две стари решения на парламента - да преговаря с Европейската комисия, като бъдат включени и представители на синдикатите.

Кабинетът се е ангажирал и за изготвяне на енергийна стратегия на страната с хоризонт 2050 г., като в процеса отново ще участват синдикатите. Разписаният срок е 30 ноември.

Записана бе и точка и за "прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения" в трите засегнати района, провокиррана от твърденията на ГЕРБ, че "Продължаваме промяната" е подредила близки фирми за целта.

Отпада и създаването на държавно предприятие за наемане на останалите без работа със затварянето на мощностите енергетици. То трябваше да осигурява дейностите по рекултивация на терените, както и да плаща заплати на заетите в сектора на същите условия, на които са работили в мините. Това бе една от точките, които синдикатите одобриха преди две седмици след среща с Денков.

Европейската комисия знае за постигнатото споразумение, но не е в позицията да го коментира, отговори на въпрос на Клуб Z говорителят на ЕК Стефан де Кеерсмаакер.

„Целта на териториалните планове за справедлив преход, които получихме от България, е да се помогне за управлението на Фонда за справедлив преход в България и да се помогне на най-засегнатите от прехода към по-зелена икономика региони. Плановете трябва да посочват целия набор от елементи, които идентифицират проблемите в засегнатите региони, и начините за тяхното разрешаване“, допълни той.

Сега ЕК трябва да прегледа плановете и да направи своите забележки, ако има такива.