Протестиращите против реформите в отрасъла им миньори и енергетици отхвърлиха днес поканата на правителството за преговори. Те продължиха да блокират магистрала "Тракия" край Стара Загора и Прохода на републиката. Премиерът Николай Денков предупреди, че така решение на проблемите няма да има и призова партиите да не злоупотребяват със страховете на хората. 

Партията на именуващия се социалдемократ национал-популистки лидер Роберт Фицо води в резултатите на проведените на 30 септември парламентарни избори в Словакия. Но Фицо, който е бивш премиер, се нуждае от коалиционен партньор, за да оглави следващото правителство на страната. Той обещава, ако това стане, веднага да прекрати военната помощ за Украйна. Днес Фицо получи сърдечни поздрави в социалните мрежи от Корнелия Нинова и от Виктор Орбан. 

Радости за България в спорта. Белослава Кръстева победи с черните фигури Маяои Лу (Китай) на 75-ия ход в партия от предпоследния десети кръг на Световното първенство по шахмат до 20 години в Мексико Сити. Битката на дъската продължи над 5 часа. Така българката, която в предишния етап оглави временното класиране и в този затвърди водачеството си, направи голяма крачка към титлата. Трябва й само половин точка на финалния кръг. Григор Димитров победи световния №4 Холгер Руне (Дания) с 6:3 7:5 на турнира в Пекин на твърди кортове от ATP 500 с награден фонд 3 633 875 долара. Мачът продължи час и 32 минути.

Атентатор самоубиец детонира експлозивно устройство в сърцето на турската столица Анкара в неделя, часове преди парламентът да отвори врати след тримесечна лятна ваканция, предаде Асошиейтед прес. Втори нападател е убит при престрелка с полицията, каза вътрешният министър, цитиран от агенцията.

Украински дронове атакуваха руски цели в Сочи, Крим и Смоленск. 

А бившият руски президент Дмитрий Медведев отправи поредните си заплахи към западни съюзници.