"Наблюдава се увеличение на случаите на COVID-19 в София 5-6 пъти, но тъй като антигенните тестове в началото на инфекцията дават 50% фалшиви резултати, данните не са точни. Ето защо е важно при наличие на сипмтоми да се направи второ изследване."

Това обясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"Нищо драматично, нищо страшно не става. Докато е хубаво времето, докато се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под контрол."

Коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция, подчерта Кантарджиев. Преди 3 години беше смъртоносен, смъртността беше много висока, но вирусът се измени много, вече не убива така, допълни той.

Вариантът Пирола се характеризира с много голямото количество мутации – 35, което променя характеристиките на вируса по подобие на прехода между Делта и Омикрон, обясни специалистът. По думите му това означава, че серумният имунитет на преболедувалия и ваксинирания много по-слабо защитава, но "Т-клетъчният имунитет успява да защити организма до известна степен".

"Ако си карал новите варианти, си защитен от Пирола-та."

Възможно е противогрипната ваксина да се сложи в комбинация с ваксината срещу коронавирус, но това да стане на двете ръце, уточни бившият директор на НЦЗПБ.

С увеличаването на възрастта на населението и намаляването на обществения имунитет има тенденция на ръст на инфекциите и тяхното хронифициране, отбеляза още Тодор Кантарджиев.

Той посъветва да се носят маски на места, където има струпване на хора и да не се прекалява с имуностимулантите.

Същевременно данните на Единния информационен портал сочат, че новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 445.

Направени са 2658 теста, което означава, че положителните резултати са 16,74%.

От данните става видно, че през последното денонощие са починали четирима пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция.

Към днешна дата в болница са 275 души с диагноза COVID-19, от които 19 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 96.

През последното денонощие са били излекувани 252-ма, а общо от началото на пандемията излекуваните са 1 272 342 души.

Активните случаи към момента са 2477.

През последните 24 часа са били поставени едва 15 дози ваксина срещу вируса, сочат още данните на здравното ведомство.