„Мисля, че никой в Москва няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква. Ние не сме варвари.“

Това каза Елеонора Митрофанова, посланик на Москва у нас, пред ТВ канала „Россия-24“, цитирана от бТВ.

Руското Министерство на външните работи се очаква да привика на разговор българския посланик. Според БНР дори това вече е станало.

„Ще бъдат предприети действия, разбира се. На първо място - посланикът ще бъде извикан, ще има разговор с него“, каза Митрофанова, коментирайки въпроса за възможни ответни мерки от страна на Москва по дипломатическа линия във връзка с изгонването на представители на РПЦ от България.

По думите ѝ посолството не е могло да предотврати експулсирането, защото всичко е станало много бързо в навечерието на днешния национален празник, а в България никой не работел още от вчера.

"Всички са се подготвили отрано, всичко е било по решение на министър-председателя или Министерския съвет", каза още Митрофанова.

Вчера руското външно министерство осъди експулсирането на предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиян, на секретаря на Подворието протойерей Евгений и на служител на църквата.

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че целта на българските власти е да разрушат “отношенията между сестринските Руска и Българска православна църква и братските връзки между руския и българския народ”.