Синът на президента на САЩ Джо Байдън - Хънтър, заведе дело срещу Службата за вътрешни приходи (IRS), като твърди, че данъчните му декларации са били незаконно разкрити от работещи в нея информатори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдебният иск, подаден в окръжния съд на окръг Колумбия, се фокусира върху изявления, направени от служителите на данъчната служба Гари Шапли и Джоузеф Зиглър в интервюта за медиите на фона на дългогодишното разследване на републиканците в Камарата на представителите на САЩ относно данъците и бизнес сделките на Байдън-младши.

Петдесет и три годишният Хънтър Байдън е в центъра на политически водовъртеж, тъй като конгресмените републиканци водят разследване за импийчмънт срещу баща му, фокусирано върху предполагаемите връзки между неговите бизнес сделки и политиката на Джо Байдън по времето, когато бе вицепрезидент от 2009 до 2017 година. Досега те не са представили доказателства, които показват, че Джо Байдън се е възползвал от бизнеса на сина си.

Белият дом отрича да има каквито и да било нарушения.

Хънтър Байдън е първото дете на действащ президент на САЩ, на което бе повдигнато наказателно обвинение. Миналата седмица прокурорите му повдигнаха три обвинения, свързани с това, че е излъгал за употребата на незаконни наркотици, когато е купувал огнестрелно оръжие. Хънтър и прокурорите по-рано бяха стигнали до споразумение той да признае вината си по обвиненията за данъците и незаконното притежаване на оръжие, но то се провали.

Новият иск се отнася до "повече от 20 излъчвани в цялата страна без одобрение от Конгреса телевизионни интервюта и многобройни публични изявления" от страна на Шапли, Зиглър и техните адвокати за Хънтър Байдън. Шапли и Зиглър дадоха свидетелски показания пред Конгреса на САЩ относно предполагаема политическа намеса в разследването на Службата за вътрешни приходи за данъците на Байдън. Министерството на правосъдието отрече каквато и да било подобна намеса.

Хънтър Байдън иска по 1000 долара за всяко неразрешено разкриване на информация за данъчните му декларации, наред с декларация и план за сигурност от службата, изискване на достъп до свързани с данъците му документи и други облекчения.