Съединените щати заедно с България и Южна Корея ще доставят на Украйна 155-милиметрови боеприпаси, съобщи "Файненшъл таймс", цитиран от украинската агенция УНИАН и БНР.

САЩ са подписали договори с България и Южна Корея, а също така се опитват да убедят Япония да се присъедини към инициативата за доставка на боеприпаси за Украйна.

САЩ разчитат на собствения си производствен капацитет за снаряди с калибър 155 мм, както и на индустрията на България и Южна Корея.

Планирано е увеличаване на производството през следващите две години.

Намеренията на САЩ са ръст на производството на боеприпаси от 24 000 на 90 000 снаряда годишно. 

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се стреми да увеличи доставките на важни боеприпаси за Украйна, за да подкрепи нейната контраофанзива срещу руските окупационни сили, пише "Файненшъл таймс", цитиран от бТА.

Британският всекидневник отбелязва, че според представители на американските власти усилията в областта на оръжията са насочени към доставката на повече снаряди за гаубици с калибър 155 милиметра, с които Украйна разполага по цялата фронтова линия. Те включват и доставки от международни съюзници в краткосрочен план наред с планове за увеличаване на производството им в САЩ през следващите две години.

Американски представители казаха, че администрацията на Байдън е била наясно от месеци, че бързите темпове на използване на боеприпасите в Украйна ще започне да изчерпва запасите и е увеличила усилията си да достави снарядите на фронтовата линия, когато войната навлезе в решаваща фаза. Европейските запаси също се изчерпаха.  Това насочва вниманието към предизвикателството за бързо увеличаване на това производство, особено когато САЩ до този момент не са били фокусирани върху него, отбелязва вестникът.

През последните 10 години Пентагонът е поискал да закупи само около 790 000 броя 155-милиметрови снаряди, предимно за използване в тренировъчни военни учения. Това предполага, че САЩ вече са доставили на Украйна повече от количеството, което тя си е набавила за 155-милиметрови гаубици през последното десетилетие, се казва в доклад на мозъчния тръст Център за нова американска сигурност във Вашингтон.

"Файненшъл таймс" посочва, че усилията на САЩ и техните съюзници за осигуряване на боеприпаси идват в момент, когато Украйна засилва продължаващата вече седмици наред контраофанзива в южната и източната част на страната. В края на миналата седмица Киев съобщи, че е отвоювал Старомайорске - село в югоизточната част на Донецка област, което бе под руска окупация от началото на пълномащабното нахлуване.

Сраженията на фронтовата линия до голяма степен се свеждат до "артилерийски дуели", като и двете страни в конфликта изстрелват хиляди снаряди всеки ден, отбелязва британският вестник.