Все още не се знае откъде е дошъл дронът, открит край Тюленово. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти в парламента.

"Очевидно той е паднал във водата и течението го е извлякло към брега, добави министърът. Това може да се е случило преди часове, може и преди дни, оценката от пръв поглед е, че може да са минали до две седмици от неговото падане", коментира Тагарев.

Министърът посочи, че за първите седем месеца са унищожени 127 боеприпаса от различен характер, като информацията е за цялата страна, а не за Черно море.

От един случай не може да съдим за тенденция, каза Тагарев и добави, че са спазени всички протоколи. По думите му няма никакво основание за притеснение.

Относно призивите за негова оставка, министър Тагарев заяви, че средно по два или три пъти седмично му се иска оставката и в случая няма причина да му бъде искана.

Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход. Това каза министърът на отбраната пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана.

Той е на изслушване в ресорната комисия за актуална информация във връзка с открития дрон с прикрепен към него боеприпас, край брега на Тюленово. По думите му едва ли ще може да бъде казано с пълна сигурност откъде идва дронът.

Българската армия поддържа екипи за реакция при сигнали за невзривени боеприпаси и в извънработно време тези екипи трябва да могат да бъдат задействани в рамките на четири часа, и в конкретния случай това се е случило. Няма никаква опасност за гражданите и околната среда, каза Тагарев и добави, че са спазени всички протоколи за обезвреждането на боеприпаса.

Да повишаваме степента на готовност на този етап ще окаже много негативно влияние върху личния състав на Българската армия, каза още Тодор Тагарев.