Дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7%. Повишава се делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими. Това са някои от основните изводи в публикувано днес проучване на социологическа агенция "Тренд".

Изследването е проведено между 2 и 8 септември 2023 г., проведени са 1002 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ години, по метода на пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“. Направено е по поръчка на "24 часа".

Липсва особена динамика в електоралната картина.

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,9% сред гласуващите, следвана от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (18,3%). „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 16,1% от гласуващите. За ДПС биха гласували 13,4%, а петото място е за БСП (8,7%). ИТН също запазва състоянието си на ръба на парламентарната бариера.

22 на сто от анкетираните оценяват положително работата на кабинета "Денков". Неодобрението се повишава в трето поредно изследване, посочват от "Тренд"  - през септември то стига до 68 на сто. Най-голям дял на подкрепа правителството има сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ -  над три четвърти. Запазва се разделението сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации в огромното си мнозинство неодобряват работата на правителството.

Почти без промяна остават и оценките за действията на президента. Въпреки изострянето в тона между правителството и Румен Радев одобрението към него и този месец е на познатите нива от 36 на сто. Над половината от анкетираните - 52%, не харесват обаче работата на президента.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, се споделя от близо половината (47%) от българите.

Парламентът е с традиционно ниски нива на одобрение (14%), като не се наблюдава динамика спрямо последното проучване на агенцията от юли.