Оставката на Мустафа Емин е приета и още същия ден той приключи работата си. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти преди изслушването му в парламентарната комисия по отбрана. Според министъра в случая политическите интерпретации са надделели над здравия разум.

„Той реши да напусне, за да не се създават предпоставки за затруднения в работата на Министерството на отбраната и на кабинета като цяло“, заяви Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

Мустафа Емин подаде оставка като съветник на министъра на отбраната на 5 септември. До това се стигна след като в социалните мрежи медицинска сестра от болницата разказа как по думите ѝ Емин е заплашвал лекари и е настоявал друго дете да бъде изведено от шокова зала, за да бъде прегледано неговото. Нейната публикация се появи без пояснение на официалната страница на болницата. Започнаха проверки. Случаят стана публичен и обект на множество интерпретации, както и беше допълнително раздухан за политически цели.

Самият Мустафа Емин отрече твърденията, че е искал да бъде извадено дете в тежко състояние от шоковата зала на спешната болница, както и че е заплашвал медиците със здравния министър. Той заяви, че ще защити името и достойнството си с доказване на истината за комуникацията му с тях.