"Няма шанс Делян Пеевски да бъде предложен за шеф на ДАНС, нито да бъде подкрепен".

Това заяви пред бТВ Даниел Лорер по повод готвената реформа в службите.

"Не мисля, че има възможност да бъде подкрепен или предложен. ДПС никога не се е отказало Делян Пеевски да бъде негов депутат. Имало е критики от нас и от нашите партньори по цял свят.

Той няма да пише Конституцията, а ще подкрепи това, което ще създадем. Важно е да се каже, че това беше огромен компромис. Дали да продължим да имаме серия служебни правителства, които тласкат България далеч от нейната европейска ориентация, или да си кажем, че след три избора е ясно, че България не може да се управлява, ако няма договорка, сглобка, коалиция и да се борим за неща, които считаме за важни.

Едно от тях е правосъдната реформа. Конституционната реформа изисква и ГЕРБ, и ДПС", каза още Лорер.

Според него буди недоумение защо "президентът е развил вкус към упражняването на власт и се опитва да вмени на изпълнителната власт да не упражнява такава, за да може той".

"Нашето мнение е, че службите са за опазване на сигурността. Сигурността е задължение на кабинета. Тези служби трябва да работят за избраното законно правителство на страната. Тези служби не разследват. Разследва прокуратурата.

Тези служби, начело с ДАНС и ДАР, са разузнавателни. Те трябва да събират информация, а не да дават политически оценки. Те трябва да събират информация, за да може органите на реда, да се възползват и да работят оперативно за спазването на закона и реда", коментира Лорер.

И допълни, че неприемането на докладите на службите е знак, че "ние не приемаме качеството на работата им и тяхното политизиране".

"При последното изслушване председателят на ДАНС си позволи от трибуната на парламента да раздава политически оценки. Агенцията не би следвало това да прави", добави Лорер.

Той заяви, че упражняването на власт е работа на правителството, а не на президента.

"Фигурата на президента трябва да бъде върната там, където по Конституция създателите са предвидили тя да бъде. Разширяването на властта ѝ поради политическия вакуум през последните две години беше аномалия. Редно е да се върне обратно в конституционното ѝ русло.

Президентът има представителни и обединителни функции, не защото има изказване в нашия запис, а защото така пише в Конституцията – това е неговата роля. Ако на някой не му харесва, да си представи друг модел на Конституцията, където пише, че президентът си управлява еднолично", коментира депутатът.

Според него е естествено, че народното събрание изтъква, че "този президент превишава праовмощията си".

Александър Маринов: НС се превръща в конвент

Според проф. Александър Маринов, който бе съветник на служебния премиер Гълъб Донев и на президента Румен Радев, "всички са ужасени от предложенията за промени в системите за сигурност на страната.

"Почти няма такива практики, а където има такива за единна разузнавателна служба, тя е много специфична", заяви той.

Според него има тенденция Народното събрание да се превръща в конвент. С освобождаването на главния секретар на МВР е минало без доказателства.

"Въпросът за назначаване на наши хора, на които имаме доверие, той е прекрасно илюстриран в онези записи, които започнаха да се забравят“, каза още Маринов.

Според него назначените шефове на службите от служебния кабинет не са на президента, а на Министерския съвет.

"В този кабинет бяха същите хора – Николай Денков, Асен Василев и Кирил Петков", каза още Маринов.