Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда е отпътувал за Русия за среща с президента Владимир Путин, съобщи днес южнокорейската телевизия Уай Ти Ен (YTN), цитирана от Ройтерс. Новинарският канал се позовава на неназован висш правителствен източник.

Според информацията Ким пътува към североизточната граница на Северна Корея със специален влак, като е възможно срещата да се състои още утре. По-рано телевизията съобщи, че Путин и Ким вероятно ще се срещнат в сряда.

Преди това агенция Интерфакс информира, че се очаква Ким да посети руския Далечен изток "през следващите дни".

Това ще е първото посещение на Ким в чужбина от повече от четири години и първото от началото на пандемията от COVID-19. Последното му пътуване зад граница, през 2019 г., също беше до Владивосток за първата му среща с Путин след провала на преговорите за ядрено разоръжаване на Северна Корея с бившия американски президент Доналд Тръмп, припомня Ройтерс. Посещението на Ким в Русия все още не е потвърдено, посочва обаче агенцията.

За първи път то бе оповестено от американския в. "Ню Йорк таймс", чиито източници са неназовани представители на САЩ, а южнокорейското разузнаване каза, че това е възможно. Държавните медии в Северна Корея и Русия обаче запазиха мълчание.

Кремъл обяви, че "няма какво да каже" по въпроса, макар да е планирано президентът Путин да говори тази седмица в руския пристанищен град на Тихия океан Владивосток (на 6500 км източно от Москва) на течащия Източен икономически форум, който завършва в сряда.

По улиците на Владивосток е забелязано по-силно полицейско присъствие от обичайното, предаде Ройтерс. В същото време агенцията отбеляза, че сега, за разлика от предишното посещение на севернокорейския лидер, не се виждат национални знамена на Северна Корея.

Поздравления от Чарлз III

Британският крал Чарлз Трети е изпратил послание до севернокорейския лидер Ким Чен Ун, поздравявайки го по случай годишнината от създаването на Северна Корея, съобщиха днес севернокорейски медии, цитирани от Ройтерс.

"В момент, когато гражданите на Корейската народнодемократична република отбелязват националния си празник, изпращам най-добрите си пожелания за бъдещето на страната им", се посочва в посланието, цитирано от севернокорейската държавна телеграфна агенция на КЦТА.

По случай 75-ата годишнина от създаването на Северна Корея в събота в Пхенян се проведе военен парад, на който присъстваха официална делегация от Китай и военен оркестър от Русия.

БТА