Председателят местната организация на „Да, България“ в Пазарджик Николай Янев обяви в социалните мрежи, че напуска партията. Той обяснява, че причината е пълното разминаване с принципите и ангажиментите, които "Да, България" и ДБ са поели към избирателите си.

Пред БНР Николай Янев заяви, че е трудно да се създадат екипи по места между "Продължаваме промяната" и ДБ с оглед предстоящите местни избори.

"Компромисите, които се правят, вече засягат и принципите, с които аз се включих в политиката и в "Да, България". Не се случва това, което декларирахме в самото начало. Доколкото имам информация, и част от колегите имат желание да напуснат.

При всички положения има напрежение относно коалицията с ПП и съответно управляващата коалиция с ГЕРБ. Начинът, по който се доминира от ПП, е без каквато и да е почва", заяви Янев.

В Пазарджик кандидат за кмет на "Продължаваме промянате-Демократична България" ще е Петър Куленски, депутат на ПП. 

Пред Клуб Z Янев посочи, че отдавна обмислял напускане ма партията  заради системни проблеми. Потвърди обаче, че решението идва сега заради избора на Куленски за кандидат за кмет.

"Почти  нямаше разговори в посока на това кой да е общият кандидат”, посочи Янев.

По думите му би било редно да се състави първо екип от хора, които да изготвят програма за управление на общината и чак тогава да се търси подходящата кметска номинация. 

Янев не потвърждава да има брожения в структурите заради отказа на Да, БГ да “осребри” властта. По думите му подходът трябва да е конкурсен.

"Но не виждам промяна", допълни Янев.

Иначе "Да, България" систематично се придържа към практиката и решението си още от кабинета "Петков" насам да не участва в никакви властови конфигурации, което не се нрави на част от активистите й.

На практика формацията, част от ДБ, в момента има само един министър - този на правосъдието - Атанас Славов. Той бе посочен като номинация след продължили над пет часа преговори с ГЕРБ, с участието и на ДПС, покрай съставянето на проектокабинета "Денков-Габриел". Първоначално от обединението предлагаха зам.-министър Емил Дечев, срещу което от партията на Борисов категорично са се противопоставили. Впоследствие ръководните органи на "Да, България" дадоха мандат за това да имат свой предстявител в правителството.

Партията обаче няма областни управители, страни и от номинирането на свои хора за кметове.

Евентуален кандидат щеше да е Манол Пейков - за кмет на Пловдив. Но самият Пейков оповести преди ден следното (чрез фейсбук профила си):

"Да, България – политическата сила, на която съм член (и която ме познава най-добре!) – твърдо подкрепяше кандидатурата ми от начало до край. 

Уви, не успяхме да убедим колегите си от коалицията (някои от които ме познават малко едностранчиво – преди всичко в светлината на парламентарното ми "биткаджийство"), че към настоящия момент именно моята кандидатура би била най-удачното решение за явяване на кметските избори в Пловдив."

В крайна сметка бе решено кандидат да е математикът Ивайло Старибратов, който не членува в нито една от трите формации, съставляващи дясната коалиция - води се гражданска квота.