Математик, университетски преподавател, бивш гимназиален директор и бивш депутат. Вече официалано - Ивайло Старибратов ще е кандидатът на обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" за кмет на Пловдив.

Името на Старибратов се спряга отдавна в преговорите между двете формации в коалицията, но бе "осветено" от Манол Пейков, който също бе считан за един от фаворитите, в профила му във фейсбук. Самият Манол Пейков ще бъде последен в листата на ПП-ДБ, като дори да спечели място в общинския съвет, ще остане в парламента като депутат.

Очаква се математикът да се изправи срещу фаворита на ГЕРБ за Града под тепетата - кметът на район "Тракия" Костадин Димитров. Неофициално като възможни опции за кандидат на партията на Бойко Борисов, освен Димитров, се спрягат и кметът на район "Централен" Георги Стаменов, както и зам.-кметът Георги Титюков. Спряга се дори Дани Каназирева - която бе депутат на ГЕРБ и бивш областен управител, назначен от Борисов.

Защо не аз

"Важно е да си дадете сметка, че – макар отстрани да изглеждаме като (почти) монолитна политическа сила – ПП-ДБ е сложна коалиция, състояща се от четири големи и две малки партии. (...) Преговорите с нашите коалиционни партньори за това кои кандидати да издигнем на местните избори бяха дълги, тежки и напоителни. Това беше една напълно естествена (и здравословна, бих казал) борба на визии, на гледни точки, на характери, на амбиции (да, амбицията определено може да бъде и нещо полезно за един политик – особено когато е посветена на общото благо)", пише още в поста си Пейков в разказ как се е стигнало до избора на Старибратов, а не на самия него.

А именно:

"Уви, не успяхме да убедим колегите си от коалицията (някои от които ме познават малко едностранчиво – преди всичко в светлината на парламентарното ми "биткаджийство"), че към настоящия момент именно моята кандидатура би била най-удачното решение за явяване на кметските избори в Пловдив.

В крайна сметка, измежду палитрата от (основно) политически кандидати, коалицията се спря на кандидатурата на проф. Ивайло Старибратов (с когото сме делили една скамейка в цели два, макар и кратки парламента) – човек с добра репутация и солидна биография, чиято удивителна семейна история е свързана с Пловдив от повече от две столетия."

Ивайло Старибратов е солиден и свестен кандидат, с 11 години стаж като учител и още 13 като директор на една от най-престижните пловдивски гимназии, Математическата, представя кандидата Петков. Той е преподавател във Факултета по математика и информатика към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

6 на 6

Според Манол Пейков ПП-ДБ има "напълно реален шанс да вкара в новия общински съвет от три до четири пъти повече съветници (между 12 и 16 души)".

По информация на Клуб Z двете формации в обединението дълго време са спорили по това коя има по-голяма тежест в Пловдив и колко общински съветници ще вкара. В крайна сметка се е стигнало до паритет - шест на шест.